Fermierii se plâng că prețurile la tractoare au explodat

Fermierii români, dintre care mulți sunt amenințați de faliment, din cauza contextului dificil de piață, atrag atenția companiilor care vând tractoare și utilaje agricole că majorează nejustificat prețurile.

Motivul: importatorii și distribuitorii încearcă să profite la maximum de pe urma programului Rabla la tractoare, care urmează să fie lansat cât de curând, susțin agricultorii.

Mai multe asociații de fermieri au trimis o scrisoare deschisă către conducerea Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini și utilaje Agricole în care solicită să se renunțe la practicile din trecut, astfel încât agricultorii să poată să acceseze în condiții rezonabile programele de finanțare pentru achiziționarea utilajelor agricole.

 „Facem un apel la producătorii, importatorii și distribuitorii de utilaje să evite practicile din trecut prin care odată cu lansarea anumitor măsuri sau programe de finanțare a utilajelor agricole fie au crescut prețurile aproape de suma care era acordată ca finanțare, fie au crescut prețurile cu 20-30% dacă ne raportăm la diferențele de prețuri între leasing-ul direct de fermier și prețurile oferite prin diferite programe, inclusiv în Baza de Date a Prețurilor de Referință”, se arată într-un comunicat de presă al fermierilor.

Agricultorii mai cer să fie analizate prețurile de leasing, iar acestea să fie aliniate la prețurile utilajelor din țările din vestul Uniunii Europene (de exemplu, Germania).

„Considerăm că este nevoie de un efort din partea tuturor părților implicate ca prețurile de achiziție să fie cât mai mici posibil prin aceste programe de finanțare, diminuate către prețul de achiziție la Leasing în măsura în care este posibil, pentru a sprijini fermierii să traverseze această perioadă grea și să existe o colaborare reciproc avantajoasă pe termen scurt, pentru ca aceste parteneriate între fermieri și producătorii și distribuitorii de utilaje să continue în bune condiții pe termen mediu și lung”, se mai precizează în comunicat.

Scrisoarea este semnată de Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor Horticole din România – HORT INTEGRA, Asociația Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli – FRULEG-RO, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – U.N.C.S.T. – BOVICOOP, Asociația Națională a Cooperativelor Agroalimentare din România – COOP RO și Alianța pentru Agricultură și Cooperare – AAC.

O treime dintre fermieri, aproape de faliment

Fermierii susțin că urmăresc cu interes și îngrijorare evoluția afacerilor din Agricultură, pe fondul războiului din Ucraina, a măsurilor fiscale adoptate de Guvern în ultimul an și a schimbărilor climatice cu care se confruntă fermierii de mai mulți ani.

În aceste condiții, ei atrag atenția asupra problemelor cu care se confruntă sectorul la acest moment:

  1. Minimum 35% dintre fermieri riscă să intre în insolvență și ulterior în faliment la sfârșitul acestui an.Acest scenariu sumbru este cauzat de o serie de factori cumulativi, printre care: creșterea exagerată a prețurilor inputurilor agricole, prăbușirea prețurilor produselor agricole, seceta pedologică severă, arșița atmosferică și eventuale investiții care să le aducă un plus trebuie analizate și realizate cu mare atenție;
  2. Extinderea programului RABLA pentru tractoare agricole – Guvernul a aprobat pentru acest program un buget de 100 de milioane de euro, prin care cca 5.000 de fermieri mici și medii vor putea obține câte 20.000 euro pentru a înlocui utilajele vechi şi poluante cu care lucrează în prezent. Fermierii membri în organizațiile noastre ne transmit informații din piață că tractoarele care costau până recent în jur de 35.000 euro vor avea un preț majorat în mod nejustificat la 55.000 euro, plafonul maximal pentru program, făcând astfel accesul fermierilor la acest sprijin să fie unul limitat și mult restrâns, cu un număr redus de beneficiari;
  3. Lansarea și derularea în 2024 a programeloraferente sM 4.1.1 – Investiții în Exploatații Agricole, DR 12 – Investiții în Consolidarea Exploatațiilor Tinerilor Fermieri Instalați și a Fermierilor Recent Instalați și DR 13 – Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal, care reprezintă oportunități de finanțare pentru fermierii care doresc să achiziționeze utilaje agricole pentru activitățile din ferme.

 

Comentariile sunt închise