UE, principala piață de desfacere pentru zahărul din Ucraina

Exporturi record de zahăr pentru Ucraina, în luna mai, când au fost înregistrate volume livrate de 108.000 de tone, dintre care 65% au mers către UE, inclusiv către România, devenită cel mai mare importator dintre țările membre de zahăr ucrainean, şi 35% spre alte ţări.

Datele privind exporturile ucrainene de zahăr au fost făcute publice de către preşedintele în exerciţiu al Asociaţiei naţionale a producătorilor de zahăr din Ucraina (Ukrsugar), Yana Kavushevska.

“Practic, în luna mai, Ucraina a exportat 65% din zahărul său către Uniunea Europeană şi 35% spre alte ţări, unde zahărul nostru este cerut. În plus, Ucraina a stabilit un nou record privind exporturile lunare de zahăr în mai, când am exportat 108.000 de tone de zahăr în 30 de zile”, a declarat Yana Kavushevska.

Suprafețe cultivate cu sfeclă de zahăr au crescut semnificativ în ultimii ani. Astfel, dacă în 2020, suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr în Ucraina a fost de 216.000 de hectare, în ultimii doi s-a înregistrat o creștere de aproximativ 20%, până la 250.000 de hectare, sfecla de zahăr fiind considerată o cultură rentabilă de către fermieri.

Succesul industriei ucrainene se datorează și situaţiei favorabile de pe piaţa mondială, unde preţul zahărului este la cel mai ridicat nivel de după 2006. În plus, pentru producătorii ucraineni a fost mai uşor să exporte zahăr, comparativ cu cereale.

“Au fost probleme logistice. Fără îndoială, producătorii de zahăr, la fel ca şi producătorii de cereale, sunt interesaţi de deschiderea şi funcţionarea în regim normal a porturilor din Odesa. Cu toate acestea, exporturile pe cale terestră au fost destul de active”, a spus Kavushevskaya.

În același timp, eliminarea taxelor vamale pe relaţia cu Uniunea Europeană a impulsionat livrările ucrainene.

 “În data de 30 mai, Guvernul a introdus restricţii la exporturile de zahăr ucrainean către UE dar sunt încântată că producătorii noştri au restabilit rutele nu doar spre Europa dar şi spre piaţa mondială, spre ţările din Mediterana şi Vestul Africii”, a mai declarat  Kavushevska.


 

Comentariile sunt închise