Alexandru Baciu: „Cum să aduci carne fresh din Brazilia și Argentina?”
Alexandru Baciu este unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din România și printre puținii care au avut curajul să realizeze un lanț integrat de producție.
Recent, Ferma Baciu a inaugurat o unitate de procesare în localitatea Grădiștea din Călărași specializată în producția de mici și hamburgeri pentru HoReCa. Aceștia vor ajunge și în magazinele proprii și restaurantul specializat în carne de vită.
Se închide astfel lanțul, punându-se în valoare toate verigile unui business care presupune activități în sectorul vegetal – peste 2.000 hectare de teren agricol lucrate, zootehnie – fermă cu peste 1100 de animale, vaci de carne și de lapte-, abator și mai nou o unitate de procesare.
Din păcate, astfel de investiții sunt destul de puține în țara noastră, pentru că mulți fermieri preferă să se oprească la un singur sector, nefiind interesați de integrare.
Alexandru Baciu spune că această situație este cauzată de lipsa politicilor agricole.
”Sunt puține investițiile de acest gen în tot lanțul, fiindcă nu avem politici agricole. Eu am mai spus, am mutat vaca de carne la câmpie și vaca de lapte la munte. Aceasta a fost opțiunea și gândirea tuturor guvernanților. N-au vrut să ne dezvolte, de ce să ne dezvoltăm când putem să aducem carne de te miri unde? Păi cum să aduci carne fresh din Brazilia, Columbia sau din Argentina? O să o aduci fresh, dar o aduci cu avionul. Dar cine-și permite să o aducă cu avionul?”, spune Alexandru Baciu.
Afirmațiile crescătorului sunt susținute și de datele oficiale: România este cunoscută ca un exportator important de bovine în viu, importând în același timp carne în carcasă (ce-i drept nu sunt cantități mari, dar să o aduci de peste mări și țări, chiar este greu de acceptat).
Cel mai mare export de animale vii se înregistrează la ovine, o situație care va fi greu de schimbat, cel puțin în perioada următoare.
Metehnele crescătorilor români
Baciu le atrage atenția crescătorilor de animale că s-au obișnuit să vândă animalele în viu și nu sunt interesați de randamente.
„România se numără printre singurele țări din Europa care vrea să vândă animalul pe picioare, în viu, la niște prețuri exorbitante. Fermierul nu vrea să-l vândă la randament. Normal, animalul de sacrificat se vinde la carcasa. Are randament, acesta este prețul, nu are randament, este un alt preț. Eu ce să fac cu masa gastrointestinală, cu căpățânile, cu toate alea”, își varsă fermierul năduful.
Chiar și așa, Baciu crede că zootehnia are viitor în România, cu condiția ca și autoritățile să fie mai atente la problemele fermierilor.
„Să fie cu mintea acasă, nu la Bruxelles”, spune Baciu.
Ferma Baciu a lansat recent o linie nouă de producție după o investiție de 2,5 milioane de euro, din care 600.000 euro au constituit fonduri proprii, iar 1,9 milioane de euro au provenit dintr-un credit bancar.
Nouă linie de procesare pentru burgeri și mici, realizată în parteneriat cu Di-Co Total, are o capacitate de producție de 10 tone de produs finit pe zi, fiind operată de maximum 5 oameni.
Comentariile sunt închise