Expansiunea francizelor în sectorul HoReCa din România

Franchwise, liderul consultanței în francize din România, estimează că anual se deschid între 150 și 200 de noi francize în sectorul HoReCa. Investițiile în aceste francize variază semnificativ, de la 30.000 de euro pentru francizele de tip insulă, precum Hello Donuts, până la peste 300.000 de euro pentru restaurantele de mari dimensiuni.

Raluca Voicu, Brand Ambassador Franchwise, explică: „Investițiile minime în sectorul HoReCa pornesc de la 30.000 – 40.000 de euro pentru o franciză de tip insulă și ajung la peste 300.000 de euro pentru restaurantele mari, de peste 250-300 mp, care necesită aproximativ 1.000 euro/mp.” Recuperarea investiției se face, în general, în 2,5-3 ani pentru locațiile premium, iar pragul de rentabilitate se atinge în 2-3 luni. Totuși, un management financiar sănătos presupune un fond de rezervă de 4-6 luni operaționale.

Expansiunea francizelor este susținută de creșterea continuă a unor branduri precum Ted’s Coffee, Treevi Pizza și Simigeriile Petru, care înregistrează creșteri anuale de 20-30%. Pe lângă afacerile locale de succes, branduri internaționale precum McDonald’s, KFC și Starbucks operează cu succes în regim de franciză pe piața românească.

Analiza francizării unei afaceri este esențială pentru creșterea sustenabilă, iar piața din România, deși în continuă maturizare, oferă oportunități semnificative de dezvoltare. Branduri românești precum SaladBox și Tucano Coffee s-au extins deja pe piețele internaționale, iar rețele precum 5 To Go și Japanos își consolidează prezența globală.

Franchwise, înființată în 2011, a devenit un pilon central al dezvoltării francizelor în România, asistând peste 60 de companii în extinderea prin franciză și derulând peste 300 de proiecte, cu investiții totale de peste 22 milioane euro. Compania sprijină antreprenorii prin cursuri dedicate francizării și dezvoltarea de resurse și instrumente financiare, inclusiv parteneriate cu Banca Transilvania și proiectul STUP. Aceste eforturi consolidează ecosistemul francizelor și promovează investițiile în acest sector dinamic.

Sursă: Retail & FMCG

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise