Limitarea adaosului comercial la 20% pentru alimentele românești

Proiectul de ordonanță al Ministerului Agriculturii, care propune limitarea adaosului comercial la 20% pentru produsele agroalimentare românești, a fost criticat de Sorin Minea, președintele Romalimenta. El a avertizat că măsura este hazardată, încalcă regulile pieței și ar putea dăuna procesatorilor români.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că proiectul va fi lansat în dezbatere, vizând toate alimentele produse în România cu materie primă autohtonă. Minea consideră că această inițiativă ar putea încuraja importurile, deoarece retailerii ar prefera produse cu adaosuri mai mari de 20%, contrar scopului ordonanței de a promova consumul de produse românești.

Minea a subliniat că limitarea adaosului nu garantează creșterea consumului de produse românești, deoarece clienții aleg produsele preferate de pe rafturi. El a adăugat că măsura ar putea duce la scumpiri, deoarece procesatorii cu adaosuri mai mici ar fi tentați să le crească până la 20%, afectând calitatea produselor ieftine.

Reprezentanții magazinelor de proximitate au avertizat că un adaos de 20% ar fi insuficient pentru acoperirea costurilor, forțându-i să-și închidă afacerile. Aceștia au subliniat dificultățile de implementare, dată fiind complexitatea determinării originii materiei prime și diferențierea produselor românești.

Sursa: Termene.ro

Editor: Rares Stan


Comentariile sunt închise