Expur încurajează fermierii să practice agricultura regenerativă

Expur România, producătorul Untdelemn de la bunica, încurajează fermierii să practice agricultura regenerativă, oferindu-le bonusuri de 105 euro/ha furnizorilor de semințe de floarea soarelui care au ales acest drum.

Compania, care face parte din grupul francez Avril, a organizat recent prima ediție a Expert Days, eveniment organizat de Expur în colaborare cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Franco-Română. Tema principală a manifestării a constituit agricultura care protejează planeta și cultura secundară de floarea soarelui.

Cu această ocazie, Expur a prezentat și proiectul său prin care încurajează fermierii să treacă de la agricultura clasică la agricultura regenerativă.

Ce presupune agricultură regenerativă

Tehnicile de agricultură regenerativă presupun o intervenție cât mai mică asupra solului. Aceasta înseamnă în același timp, beneficii pentru fermieri de reducere a costurilor pentru combustibil, creșterea fertilității solului, dar și beneficii pentru mediu precum îmbunătățirea biodiversității, conservarea solului, a apei și a resurselor energetice.

Reprezentanții Expur au precizat că intenționează să încheie contracte cu fermierii în vederea implementării practicilor de agricultură regenerativă pe durata a trei ani. De asemenea, se are în vedere realizarea unor parteneriate pentru achiziția de semințe obținute din agricultura regenerativă.

O altă temă pe agenda evenimentului a constituit și proiectul pilot prin care Expur preia recolta obținută din cultura secundară de floarea-soarelui ca și sursă de materie primă pentru producerea de combustibil sustenabil pentru avioane. Expur urmează astfel directivele europene în vigoare

Investiție în cogenerare

Anul trecut, Expur a inaugurat o instalaţie de cogenerare care funcţionează folosind cojile de seminţe rezultate în urma procesului de producţie. Se produce astfel energie verde 100%, reducându-se semnificativ emisiile de dioxid de carbon.

Centrala dispune de două filtre electrostatice care au rolul de a reține toate particulele din fumul rezultat în urma arderii cojilor de semințe de floarea-soarelui.

Investiția s-a ridicat la 15,6 milioane de euro și permite companiei să-și asigure o importantă cantitate de energie termică şi electrică, necesară funcţionării instalaţiei de fabricare a uleiului din floarea-soarelui.

Acționariat francez

Expur este filiala locală a gru­pului francez Avril și desfășoară activități de producție de ulei şi bio­disel. Producătorul are în portofoliu mărcile Untdelemn de la Bunica (lider pe piața locală), Olpo, Marisol şi Ulcom. Fabrica se află la Slobozia și are o capacitate de rafinare de 400 – 450 tone/zi.

În 2022, cifra de afaceri a fost de 1,8 miliarde lei, față de 2,9 miliarde lei, în 2021, la o pierdere de peste 100 milioane lei, după profitul de peste 500 milioane lei, în anul anterior. Compania avea 462 de salariați, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.


 

Comentariile sunt închise