Bere românească cu materii prime de import

Industria berii din România este nevoită să importe tot mai multe materii prime, din  cauza scăderii suprafețelor cu hamei și orz pentru bere în țara noastră. În același timp, războiul din Ucraina, un important furnizor de orz până acum câțiva ani, a dus la creșterea semnificativă a prețurilor pe acest segment de piață acoperit acum de alte țări.

În prezent, ponderea materiilor prime agricole româneşti în producţia locală de bere s-a redus la 50%, faţă de 70% în 2017, arată Asociaţia Berarii României

Cererea de orz şi hamei din partea producătorilor de bere este de două ori mai mare decât cantităţile livrate de agricultorii români. La hamei, suprafețele cultivate de fermieri se ridică la 260 de hectare, față de peste 450 de hectare cât ar fi nevoie.

Nivelul ar putea să fie atins fără probleme, dacă ar exista și finanţare pentru înfiinţarea unei plantaţii, care presupune costuri de peste 45.000 de euro pe hectar numai la hamei, de exemplu.

“Cererea de hamei de la fabricile de bere din România este mare, dar producţia locală este insuficientă pentru a satisface această cerere. Prin urmare, producătorii români de bere trebuie să importe cantităţi semnificative. România nu trebuie să fie Slovenia la producţia de hamei, respectiv să furnizeze 100% din necesarul companiilor locale de bere. Dar poate să revină cel puţin la o pondere de 70%, pe care agricultorii români au avut-o. Să nu livrezi local o materie primă, deşi ai avea această posibilitate, este o oportunitate pierdută pentru economia românească”, afirmă Julia Leferman, director general Berarii României.

Sectorul berii din România generează peste 7.600 de locuri de muncă în agricultură. Pentru ca fermierii români să furnizeze mai multă materie primă este nevoie de realizarea unui lanţ valoric complet integrat, de la sămânţa de orzoaică sau hamei, până la produsul final, berea, care ajunge la consumator.

“Sunt un susţinător al producerii berii în România şi sunt un susţinător al fermierilor români şi al agriculturii româneşti. Sunt domenii în care putem face performanţă. România este totuşi în primii zece producători de bere la nivel european. Cultura materiilor prime pentru acest produs trebuie nu doar să ţină pasul cu necesarul intern, ci să-şi asume şi obiective mai mari. Sprijinul pentru ca agricultorii români să se integreze în lanţul valoric al berii a existat şi până acum, însă acesta trebuie accelerat, mai ales în actualul context de securitate regională, cu reverberaţii economice”, a declarat Adrian Chesnoiu, preşedintele Comsiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

Suprafețe mai mici și la orz

Din păcate, aceeași situație se înregistrează și la orzul de bere. Începând cu 2014, suprafaţa cultivată a scăzut abrupt, de la 516.000 de hectare, la 60.000 de hectare în 2023, cu toate că producţia medie s-a majorat de la 1,64 t/ha în 1961 la 5,09 t/ha în 2018.

“Importurile de orz pentru bere au crescut semnificativ, atât ca volum, dar mai ales din punct de vedere al costurilor. Una dintre sursele de import al orzului de bere – Ucraina – a fost inaccesibilă o perioadă de timp din cauza războiului. Astfel, a fost necesară reorientarea producătorilor români către alte ţări de provenienţă, precum Danemarca şi Franţa. Deoarece toţi producătorii europeni se concentrează pe aceleaşi surse în această perioadă, costurile au crescut foarte mult”, spune Ionuţ Oprea, director executiv Soufflet Malt, cel mai mare producător de malţ din România.

Asociaţia Berarii României a propus Ministerului Agriculturii o serie de măsuri pentru sprijinirea producţiei de materii prime locale necesare pentru berea românească. Cea mai importantă dintre ele vizează disponibilitatea finanţării pentru agricultorii români din acest segment.  Este nevoie, însă, de tratarea distinctă a sectorului hamei şi a celui de struguri de masă în cadrul Planului Naţional Strategic, pe investiţiile din Pilonul II.

“Planul Naţional Strategic 2023-2027 pentru România include un Domeniu special de Intervenţie pentru cultivatorii de hamei şi struguri de masă (DR-17). Această intervenţie urmăreşte să sprijine reconversia, înfiinţarea şi modernizarea exploataţiilor, inclusiv întreţinerea, cu o alocare de 45 de milioane de euro. Rămâne să analizăm evidenţierea separată a culturilor de hamei, astfel încât agricultorii din sector să aibă posibilitatea accesării unor fonduri dedicate. În paralel, vom continua schemele de sprijin suplimentare pentru încurajarea acestor culturi”, declară Violeta Muşat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Asociaţia Berarii României a fost înfiinţată în 2004. Membrii Asociaţiei sunt cei mai reprezentativi jucători din piaţa berii, producând peste 90% din totalul de bere consumată în România, şi furnizori de materii prime agricole necesare producţiei de bere.

 

Senior Editor: Viorela Pitulice


 

Comentariile sunt închise