„Rapsodia”, tomata tricoloră de la Buzău

“Rapsodia” este noul tip de tomată cherry tricoloră pentru care Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) vrea să obțină brevetul de invenţie.

Planta poate creşte până la 5 metri înălţime în spaţii protejate și are un potențial de producţie de până la 7 kilograme.

Roşia cherry reprezintă o varietate botanică, fiind strămoşul tuturor roşiilor cultivate, susțin specialiştii BRGV. Dimensiunea roşiilor cherry variază de la vârful degetului mare până la dimensiunea unei mingi de golf, sferice sau ovale.

Noua varietate se regăsește în cadrul colecţiei de tomate a instituţiei de cercetare. ”Rapsodia”, denumirea provizorie, este o tomată în trei nuanţe, de mărime medie, cu fermitate ridicată. Soiul are fructe rotunde, cu o aromă şi un gust specific, parfumate şi intens aromate.

“Este o tomată tip Kumato obţinută la Bancă, i-am dat denumirea provizorie de „Rapsodia”. Fructul prezintă trei culori, verde, galben şi roşu-cafeniu, are trei nuanţe la exterior, iar pulpa este cafenie, foarte gustoasă. Este o tomată cherry cu o greutate ce variază între 20 şi 40 de grame, planta creşte foarte mult, poate să ajungă în spaţii protejate la 4-5 metri înălţime, iar în câmp aproape de 1,80 – 2,00 metri. Este un soi rezistent la principalii agenţi patogeni.

Este un soi foarte gustos, după recoltare fructele se păstrează foarte bine, au puţine seminţe, o aromă specifică tradiţională de tomată, potenţialul de producţie pe plantă este undeva la 4,5 – 7 kg în funcţie de spaţiul de dezvoltare, are şi aspect comercial plăcut. Această tomată este preţioasă şi din punct de vedere medicinal pentru că rezistă la boli, dăunători şi tratamentele sunt mai puţine sau poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic, vorbim de o producţie sănătoasă. Pe de altă parte, compoziţia bio-chimică a fructelor arată că avem o serie de substanţe benefice sănătăţii, licopen, caroten, vitamine, săruri minerale”, a declarat pentru AGERPRES directorul BRGV, Costel Vînătoru.

Cercetătorii de la Buzău au lucrat peste 20 de ani pentru a ajunge la realizarea acestui soi obținut printr-o tehnică nouă de ameliorare, prin hibridări interspecifice, prin încrucişarea unor specii de tomate.

“Este o premieră spunem noi pentru România şi nu numai. Seminţele pot fi reproduse şi multiplicate de orice fermier care doreşte să cultive tomate”, a mai spus cercetătorul buzoian.

BRGV Buzău dispune de o colecţie bogată de germoplasmă de roşii, care include peste 3.600 de genotipuri, dintre care peste 35% sunt soiuri de cherry.

 

Senior Editor- Viorela Pitulice


 

Comentariile sunt închise