Relațiile UE-Kazahstan oferă noi oportunități pentru piața agricolă
Kazahstanul reprezintă o oportunitate de piață în creștere pentru exporturile europene de alimente și băuturi agricole, spune Wojciechowski, subliniind ceea ce el salută ca fiind importanța emergentă a unei relații UE-Kazah în evoluție.
La sfârșitul lunii mai 2024, comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski a condus o delegație de 39 de întreprinderi și organizații agroalimentare din întreaga Uniune Europeană într-o vizită în Kazahstan.
La întoarcere, el a participat la un eveniment Euractiv din 5 iunie 2024 privind relația dintre UE și Kazahstan, alături de ministrul adjunct de externe al Republicii Kazahstan, Roman Vassilienko.
Ambii au dorit să evidențieze modul în care relația bilaterală a evoluat în ultimii ani, marcată de un accent tot mai mare pe cooperarea economică, dialogul politic și parteneriatele în diverse domenii.
A fost discutat viitorul cooperării UE-Kazahstan, concentrându-se pe priorități, climat geopolitic, transfer de tehnologie și abordarea provocărilor legate de apă în Kazahstan.
Partenerii comerciali
Cel mai mare partener comercial și de investiții al UE în regiunea Asiei Centrale, Kazahstanul, deține un potențial semnificativ pentru creșterea comerțului agricol cu UE. De fapt, țara este primul partener din Asia Centrală care a încheiat un acord de parteneriat și cooperare consolidat (EPCA) cu UE.
„Cu doar câteva zile în urmă, m-am întors din Kazahstan, unde am condus o misiune productivă, la nivel înalt, de mare importanță politică pentru Uniunea Europeană. Și de mare importanță personală pentru mine. Obiectivul misiunii mele a fost să ne consolidăm parteneriatul în comerțul agroalimentar.”
Wojciechowski a explicat că acesta reprezintă un aspect vital al relației Europei, cu o valoare economică totală de peste 720 de milioane de euro, adăugând că există un spațiu suplimentar pentru a crește acest volum.
Ministrul adjunct a fost de acord: „Agricultura este o zonă în care avem un potențial uriaș, așa cum tocmai a menționat comisarul, deoarece doar jumătate din aceste 200 de milioane de hectare [în Kazahstan] sunt folosite în scopuri agricole efective”.
Resurse naturale
Întrucât comerțul și investițiile joacă un rol central, cooperarea economică a fost o piatră de temelie a relațiilor UE-Kazahstan. Pe lângă agricultură, resursele naturale ale Kazahstanului, în special petrolul, gazele și mineralele, au atras companii europene care caută acces la piețele energetice și oportunități de investiții.
Coridorul Mijlociu
Zhanibek Arynov, profesor asistent la Universitatea Nazarbayev, a adăugat că a venit timpul pentru acțiune: „Kazahstanul și UE au cadrul politic legal pentru aprofundarea cooperării. Cred că acum este timpul să livrăm. Am vorbit despre acest coridor de mijloc la Forumul Investitorilor la începutul acestui an și despre toate angajamentele. Dar cred că poate trebuie să facem eforturi mai rapide în implementarea acestor angajamente.”
Potrivit lui Maryam Agharabi, coordonator de cercetare la Centrul de Studii din China și Asia Centrală (CCASC), Universitatea KIMEP, voința și facilitarea există la nivel politic, dar vede că este nevoie ca sectorul de afaceri să fie mai proactiv. „Avem nevoie de un contact mai direct între comunitățile de afaceri de ambele părți”, a spus ea.
Agharabi a subliniat, de asemenea, inovația: „TIC-urile sunt în centrul dezvoltării și esențiale pentru tranziția către o economie verde. Reducerea decalajului digital într-o țară vastă precum Kazahstanul poate ajuta la diversificarea economiei, la crearea de piețe descentralizate, la stimularea dezvoltării la periferie și la prevenirea migrației interne inutile. Acesta este un domeniu cheie în care UE și întreprinderile europene pot interveni și pot crea în mod eficient un rezultat câștigător pentru toate părțile.”
Navigarea pe teren diplomatic
Dincolo de comerț, în ciuda unui climat geopolitic instabil, viitoarea relație dintre UE și Kazahstan pare să fie într-o formă bună. Așa cum a spus recent Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului: „Neîncărcați de complexitatea politicii superputeri, agilitatea noastră ne permite să navigăm pe terenuri diplomatice complicate și să creăm căi către compromis și reconciliere”.
„Aceasta înseamnă diversificarea parteneriatelor și diversificarea rutelor de aprovizionare. Pentru că, evident, Europa nu poate reuși în vid. Și avem nevoie de parteneri. Ne place să ne considerăm maeștri ai comerțului, investițiilor și globalizării, dar dependența de furnizori unici, de parteneriate unice, [au creat] fragilități. Deci, soluția și sugestia noastră este diversificarea”, a explicat el.
În cele din urmă, toți membrii grupului au fost de acord că UE și toate țările partenere trebuie să rămână angajate față de măsurile financiare și de politică pentru a ajuta la dezvoltarea Coridorul de Mijloc în fața efectelor extreme ale schimbărilor climatice.
Sursa: euroactiv
Editor: Irina Bogdan
Comentariile sunt închise