Investiție de 17,5 mil. euro în Harghita în industria cartofului

Investiție de peste 17 milioane de euro în localitatea Joseni din județul Harghita în cel mai mare depozit pentru cartofi din România și o fabrică de procesare. Investiția este de tip greenfield și aparține firmei românești Via Agro.

Capacitatea de depozitare în urma investiției se ridică la 22.500 de tone în cele șase celule de stocare finalizate, la acest moment, urmând să se adăuge spații pentru alte 3.500 de tone, odată cu terminarea lucrărilor la cea de-a șaptea celulă.

investiție depozit
sursa: Agrointel

Realizarea depozitului de la Joseni, dotat cu cea mai nouă tehnologie de stocare, reprezintă un moment important pentru producătorii din sector, știut fiind faptul că există prea puține spații de depozitare în România, potrivit Agrointel. Împreună cu alte trei depozite din cadrul parcului industrial din Joseni, investiția Via Agro dublează practic capacitatea de depozitare profesională la nivel de țară (26.000 de tone vor fi asigurate de Via Agro, în timp ce alte trei depozite împreună au 62.000 tone, adică la final se va atinge 88.000 tone la Joseni).

De unde vine materia primă

Fabrica de procesare dispune de o suprafață de 45.000 mp, din care hala de producție are 10.424 mp. Investiția mai include șapte camere de depozitare, o unitate de administrare și o unitate de procesare a cartofilor cruzi. De asemenea, mai există un  depozit de materii prime, cartofii, care provin de la fermierii care au încheiat contracte cu fabrica. Trebuie menționat faptul că se face o monitorizare strictă privind soiul cartofilor, respectarea procedurilor de cultivare și îngrijire a culturilor și calitatea cartofilor predați.

Unitatea de procesare are o capacitate maximă de 1.2 tone de materii prime pe oră și o producție de 1.0 tone de produse finite. Concret, este vorba de produse proaspete de cartofi gata preparați pentru unități de catering, magaziner alimentare, dar și pentru  partenerii de procesare industrială.

Senior Editor, Viorela Pitulice


 

Comentariile sunt închise