Portugalia dă înapoi de la sistemul  NutriScore

Guvernul de la Lisabona a clarificat că recomandarea executivului anterior de a adopta controversatul sistem de etichetare a alimentelor tip semafor a fost emisă fără o consultare adecvată cu autoritățile alimentare.

Fostul guvern socialist al Portugaliei a propus pe 5 aprilie a.c. să adopte etichetarea din față a ambalajului Nutri-score, un sistem de etichetare a semaforului care clasifică alimentele în funcție de valoarea lor nutritivă calculată pe o porție standard.

Schema variază de la A-verde, care indică nota cea mai sănătoasă, la E-roșu.

Dar noul guvern de centru-dreapta, condus de Luís Montenegro, a pus sub semnul întrebării legalitatea mișcării cabinetului anterior.

Ministerul Agriculturii a publicat, săptămâna trecută, un decret prin care exprimă „rezerve” cu privire la sistemul semaforizat și clarifică faptul că etichetarea alimentelor este în sarcina Direcției Generale Alimentare și Veterinară (DGAV), care nu fusese consultată în cazul fostului decret.

DGAV, subliniază textul ministerului, „a exprimat rezerve” cu privire la Nutriscore, „ceea ce duce la clasificări confuze fără a lua în considerare modelul produselor alimentare portugheze”.

Sistemul a fost introdus pentru prima dată în Franța în 2017, iar Portugalia urma să devină a opta țară europeană care îl aprobă, după Belgia, Luxemburg, Germania, Spania, Elveția și Țările de Jos.

Cu toate acestea, implementarea Nutriscore rămâne o problemă controversată în UE.

Un studiu al Comisiei Europene a concluzionat în 2020 că sistemele care utilizează coduri de culori combinate cu o notă, cum ar fi Nutriscore, erau cele mai potrivite pentru a inspira o viitoare propunere pentru o schemă de etichetare la nivelul UE.

În timp ce inițiativa era programată până la sfârșitul anului 2022, executivul UE a amânat-o de teama să nu polarizeze dezbaterea înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

Italia, cel mai tare adversar al Nutri-score, a promovat un sistem alternativ numit Nutrinform, care arată procentul de nutrienți și energie fără a clasifica produsul.

Sursa: Euroactiv

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise