Exporturile de carne pasăre susțin creșterea Grupului Safir din Vaslui
Grupul de firme Safir din Vaslui, specializat în producție de carne de pasăre, a înregistrat o cifră de afaceri de 126 de milioane de euro în anul financiar 2023, în creştere cu circa 18% faţă de rezultatele anului anterior.
Anul trecut, au fost realizate investiții importante de peste 6,7 milioane de euro, iar programul va continua și în acest an, când accentul fiind pus pe tehnologiile verzi şi achiziţia de noi ferme, după cum susțin cei doi frați George și Iulian Safir, care conduc afacerea de familie fondată în 1945.
“Creşterea cifrei de afaceri se datorează dezvoltării capacităţii noastre de a oferi pieţei carne de pui de bună calitate, sănătoasă, cu provenienţă cunoscută şi de încredere – pe de o parte, iar pe de altă parte creşterii distribuţiei pe plan naţional şi a vânzărilor produsului Zdravăn Moldovenesc cu precădere la export. O contribuţie importantă la cifra de afaceri a Grupului de firme Safir vine şi din partea vânzării de nutreţuri combinate, provenite din fabrica noastră Nutriva”, arată reprezentanții companiei.
Cum se explică creșterea Safir
Creșterea grupului de firme Safir are loc în contextul în care, potrivit datelor World Population Review 2024, carnea de pasăre se află în topul preferințelor consumatorilor români.
Așa cum ne-am obișnuit, prima poziție este ocupată de carnea de porc (pe care românii o consumă în cantitate de 34,5 kg/ persoană pe an – adică aproape 3 kg/ persoană/ lună), urmată de cea de carnea de pasăre, cu un consum lunar de aproape 2 kg/ persoană.
Tendinţele de pe piaţa cărnii arată că românii aleg tot mai des produse Premium, vor carne românească şi vor să ştie provenienţa ei. Analiza categoriei de vârstă cuprinse între 25 şi 55 de ani, urban, educaţie universitară şi peste, arată că în alegerea cărnii de pasăre consumată românii din această categorie se interesează atât de felul în care a fost crescut puiul – de alimentaţia şi de mediul şi durata de trai, cât şi de modul în care procesele tehnologice din abatoare şi din fabricile de preparate sunt prietenoase cu mediul. În medie, timpul pe care îl petrece la raft o persoană din categoria analizată – 25-55 de ani, urban, educaţie universitară şi peste – este de 3 minute, ceea ce indică documentare riguroasă şi atenţie mare la producător şi detaliile despre produs.
Investiţii de milioane de euro
Compania din Vaslui a extins capacitatea de congelare în cadrul abatorului, în urma unei investiții de 1,4 mil euro. Mai trebuie menționate și investițiile în panouri fotovoltaice în fabrici şi ferme; fiind în curs de implementare un program de 2,4 mil. euro.
Sistemul de congelare cu amoniac lichid în care investeşte afacerea Familia Safir este mai eficient energetic cu 25%, față de cel cu freon, şi poate congela toate tipurile de produse.
Safir este o afacere de familie, ale cărei începuturi datează din 1945 și de care se acumă acum cea de-a patra generație de antreprenori.
Grupul de firme Safir include 4 companii, are 800 de angajaţi, 8 ferme (care au în total 99 de hale de creştere a puilor) pe spaţiul a peste 150.000 de metri pătraţi, iar sediul central este în Vaslui.
Grupul are propriile facilităţi de prelucrare a cărnii provenite din ferme: abator, fabrică de preparate din carne de pui şi semipreparate de tip craft care foloseşte condimente 100% naturale, propria producţie de furaje, concentrate, cereale extrudate şi full fat soia, o fabrică de făină proteică, precum şi parc auto propriu, pentru distribuţie rapidă în ţară.
De asemenea, au fost deschise mai multe magazine în Vaslui şi o rotiserie, pentru care în următorii ani există un plan de expansiune.
“Am gândit afacerea integrat, de la producţie şi până la distribuţie. Această integrare verticală a afacerilor din Grup este susţinută de specificul fiecăreia dintre cele patru companii, care au activităţi complementare şi sunt gândite a optimiza costurile şi activitatea grupului”, a declarat George Safir.
Senior Editor: Viorela Pitulice

Comentariile sunt închise