Valeriu Tabără, președinte ASAS, despre riscul producției de energie verde

Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), Valeriu Tabără, avertizează asupra riscurilor pe care le presupune producția de energie verde prin scoaterea din circuitul agricol a unor suprafețe importante de teren pe care sunt instalate panouri fotovoltaice.

România își permite să indisponibilizeze suprafețe mari de teren, în timp ce în alte părți ale lumii este foamete, iar mai mult populația este în creștere, în condițiile în care resursele de hrană sunt limitate.
Nu va trece mult și se vor vedea consecințele deciziilor de azi, atrage atenția Tabără, care susține că până la urmă este vorba și de o problemă care ține de siguranța națională.

Valeriu Tabără„Eu întreb antreprenorii, unde se produce această energie verde? Nu cumva pe partea de terenuri arabile? Când am terenuri, poate de milioane de hectare, pe care se pot pune panouri solare de-a lungul autostrăzilor, șoselelor, căilor ferate, terenurilor în pantă, zonelor deluroase, terenurilor degradate, cum să folosim terenul arabil pentru așa ceva? Până la urmă este și o problemă de siguranță națională, pentru că orice hectar scos din circuitul agricol înseamnă pierdere și nesiguranță în viitor”, a declarat Valeriu Tabără la Forumul Antreprenorilor din sectorul agricol și industria alimentară.

O altă problemă ridicată de șeful ASAS a vizat lipsa unor date clare cu privire la suprafețele de teren agricol lucrat în România, care diferă de la an la an, cel puțin dacă ne raportăm la suprafețele înregistrate la APIA.

Valeriu Tabără susține că în România ar fi vorba de 8,4 milioane de hectare de teren arabil, potrivit unor cifre vehiculate în piață la un moment dat. Ultimele date APIA arată că au fost depuse cereri pentru suprafețe de circa 9,9 milioane hectare, însă aici intră și pășunile sau pădurile.

Senior Editor: Viorela Pitulice


 

Comentariile sunt închise