Ce soluție a găsit MADR pentru a despăgubi fermierii care și-au pierdut culturile

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Pintea, le transmite fermierilor ale căror culturi agricole au fost calamitate în ultimele zile, în urma unor fenomene meteo extreme, că se caută soluții pentru a fi despăgubiți.

Una dintre acestea ar fi apelarea la sumele provenite din reținerea procentului de 3% din subvenție, care pot fi utilizate în acest scop, în conformitate cu reglementările UE.

În ultimele zile, suprafețe mari de culturi din mai multe județe, în special din sud-estul țării și din jurul Capitalei, au fost distruse în mare parte din cauza grindinei. Practic, recolta acestui an este compromisă, după alți ani cu probleme determinate de secetă, o adevărată lovitură pentru mulți fermieri, pe care îi paște falimentul, acum.

„Aceste suprafețe, în perioada imediat următoare, vor fi centralizate de către Instituția Prefectului, împreună cu Direcțiile Agricole, iar în momentul în care ele vor fi centralizate, vom vedea exact care este suprafața afectată și, cu siguranță, vom căuta o soluție pentru despăgubiri.

Începând cu anul acesta, din subvenția aferentă fiecărui fermier se reține o sumă de 3%, care este ca un fond de garantare al Ministerului Agriculturii, sunt bani care se pot da în situații extreme, cum ar fi acestea de calamitate. Cu siguranță, se va acorda o despăgubire pentru fermieri”, a declarat pentru FoodBiz Adrian Pintea.

Printre fermierii care au înregistrat pierderi mari, după căderile de grindină din ultimele zile se numără și Ionuț Olteanu, administrator Agromad Crops. Nu mai puțin de 1.300 ha au fost distruse pe raza mai multor localități din Ilfov.

„Peste 1300 ha făcute praf (și încă numărăm)! M-am rugat atât să plouă! Am zis Doamne, dă-ne ploaie! Dar ploaia a venit înghețată! Să avem puterea să mergem mai departe, noi și toți fermierii afectați! Să avem puterea să mulțumim pentru tot și credința noastră să fie mai adâncă! Dumnezeu să ne sprijine în munca noastră și putere să dea fermierilor, din ce în ce mai încercați!”, a postat pe Facebook Ionuț Olteanu.

Senior Editor: Viorela Pitulice


 

Comentariile sunt închise