Un om de afaceri cunoscut din Argeș, Mihai Ungurenuș, proprietarul Radic Star, care deține și Livada Bunicului de la Corbi din Argeș, atrage atenția că, în acest an, este posibil ca o mare parte din producția bogată de fructe să rămână neculeasă, din cauza lipsei forței de muncă. De altfel, acesta este și motivul pentru care nu-și face planuri de extindere pentru viitor.
Iar dacă cumva vă gândiți că o producție bună de fructe, cum se prefigurează în 2024 – și s-a și văzut la cireșe, de exemplu – este de natură să-i bucure pe proprietarii de livezi, adevărul este că lucrurile nu stau deloc așa.
Mihai Ungurenuș
„Nu trebuie să ne bucurăm că producția este bună, poate să fie cu marfă de calitate mai proastă și cu prețuri mai mici. Eu prefer un an normal”, a declarat pentru FoodBiz Mihai Ungurenuș, care deține o livadă modernă la Corbi pe mai bine de 10 ha.
Cum industria de procesare nu prea mai există, iar zona de congelare se dezvoltă destul de greu, mai toată lumea preferă să vândă marfă proaspătă, ceea ce nu este chiar așa de simplu, fiind vorba de produse perisabile.
Bătaia mare se dă în plin sezon, când fiecare zi contează. „Dacă ratezi două zile la cules, ai ratat producția, spune Ungurenuș.
Cireșele, mai timpurii ca niciodată
În acest an, cireșele s-au copt parcă mai devreme ca niciodată, producția fiind devansată cu aproape trei săptămâni, pe fondul vremii călduroase. Aceasta înseamnă că și prețurile obținute de producători sunt mai mari în prima perioadă, cel puțin, condiția fiind să fie fructe de calitate, după care se vor micșora pe măsură ce oferta crește în piață.
Ungurenuș livrează cireșele în rețelele de supermarket, cu care lucrează de ani buni.
După cireșe, urmează afinele, poate cea mai rentabilă cultură, și la mare căutare în piață, mai ales la export. Ca să vă faceți o idee, prețul pornește de la 6 euro/kg la început de sezon. Ungurenuș livrează afine doar la intern, pentru că nu are suprafețe mari și nici nu-l interesează piața externă.
Prețuri bune se obțin și la zmeură, care este, ce-i drept, o cultură mai pretențioasă. O parte din suprafețe sunt acoperite cu plasa anti-grindină și anti-ploaie, care au rolul de a proteja plantația. Nu în ultimul rând, trebuie menționată și plantația superintensivă de măr, dar și cea de prune, care se întind pe câteva hectare bune de teren. O paletă diversificată de culturi care permit producătorului să stea cât mai mult timp în piață și să fie eficient. Iar până acum s-a dovedit o strategie de business câștigătoare, după câte se pare.
Comentariile sunt închise