Plata cu cardul, obligatorie pentru comercianții din România
Toți comercianții din România sunt obligați, începând cu data de 16 iunie să accepte plata cu cardul, potrivit prevederilor legii 406/2023.
Actul normativ prevede ca „Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar”.
Aceasta înseamnă că acceptarea plății fără numerar trebuie implementată de toate persoane fizice și juridice înregistrate la Registrul Comerțului (conform prevederii alin. (1) din Legea nr. 265/2022), fie că vorbim despre societăți comerciale, persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale sau familiale. Cei mai afectați de această lege sunt micii comercianți, potrivit datelor din piață, conform cărora undeva la 2% dintre aceștia nu s-au conformat noilor proceduri.
În România, există peste 43.000 de firme care funcționează în baza codului CAEN 4711 (Comerț cu amănuntul in magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun), potrivit datelor Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMM).
Cash la POS
Comercianții pot pune la dispoziția clienților serviciul de avans în numerar la terminalele de plată, ceea ce înseamnă că se pot acorda avansuri în numerar, în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante.
Avansul respectiv este de până la 500 de lei și este evidenţiat distinct pe bonul fiscal. Comisionul perceput de comerciant de la titularul cardului este de până în 1% din valoarea avansului.
Senior Editor: Viorela Pitulice
Comentariile sunt închise