Exporturile UE de carne de porc către China, în pericol

După ce UE a anunțat, săptămâna trecută, că intenţionează să impună tarife vamale suplimentare pentru vehiculele electrice (EV) chineze, începând din 4 iulie, vine și reacția asiaticilor.

Astfel, Ministerul Comerţului din China a informat că a lansat o investigaţie antidumping privind importurile de carne de porc şi produsele sale secundare din Uniunea Europeană.

Investigaţia ar putea să se întindă pe mai mult de un an, susțin autorităţile de la Beijing, astfel încât impactul asupra exportatorilor UE de carne de porc nu se va resimți imediat.

“Brazilia, Argentina şi SUA pot exporta o cantitate mai mare de carne de porc către China dacă sunt restricţionate exporturile din UE. În cazul în care taxele anti-dumping sunt prea ridicate, atunci livrările din alte zone, cum ar fi Brazilia, Argentina şi SUA, vor creşte”, susține Pan Chenjun, analist la Rabobank în Hong Kong.

De asemenea, Rusia a început să exporte carne de porc în statul asiatic, în februarie, şi ar putea și ea să beneficieze de eventualele restricții impuse de China. Obiectivul rușilor este să acopere 10% din importurile Chinei în următorii trei-patru ani. Pentru 2024, oficialii ruși susțin că Rusia este capabilă să exporte până la 100.000 tone de carne de porc către China în 2024.

În 2023, China a importat carne de porc, inclusiv măruntaie, în valoare de şase miliarde de dolari, potrivit autorităţilor vamale.

Să nu uităm, China este cel mai mare producător de carne de porc şi consumă aproximativ jumătate din cantitatea consumată pe plan global.

Senior Editor: Viorela Pitulice


 

Comentariile sunt închise