Agricultura din Grecia are nevoie de 5000 de lucrători din Egipt

Începând cu 10 iunie 2024, pe site-ul web al Ministerului Migrației și Azilului din Grecia este disponibilă o platformă electronică prin care angajatorii pot depune cereri de angajare a lucrătorilor sezonieri egipteni în sectorul agricol.

În urma acordului recent între Grecia și Egipt, încheiat în luna mai a acestui an, cele două țări își propun să abordeze deficitul de forță de muncă constatat în mai multe domenii, relatează Schengen.News.

Acordul prevedea, de asemenea, recrutarea a 5.000 de lucrători sezonieri în sectorul agricol până în 2024.

2.400 de muncitori sezonieri egipteni calificați au fost deja recrutați

Presa greacă relatează că ministrul Migrației și Azilului, Dimitris Kairidis, a dezvăluit că prima listă de 2.400 de lucrători sezonieri egipteni calificați a fost deja întocmită în cooperare cu Ministerul Muncii din Egipt.

„Cooperarea Greciei cu Egiptul în chestiuni de imigrație este, de asemenea, de importanță strategică. În urma vizitei mele recente la Cairo, activarea platformei electronice semnalează voința noastră de a implementa imediat acordul, semnat în 2022 de ministrul de externe de atunci, Miltiadis Varvitsiotis, pentru până la 5.000 de muncitori sezonieri egipteni ai pământului, pentru a acoperi decalajele sectorului primar.” A declarat Ministrul Migrației și Azilului din Grecia, Dimitris Kairidis.

În plus, procedura acordului bilateral include două modificări privind procedura de transfer permanent. Astfel, modificările în cauză sunt următoarele:

În 2023, guvernul elen a prezentat planuri de a crea noi legi pentru a actualiza procesul de acordare a permiselor de ședere.

Modificările la permisele de ședere se bazează pe legi care urmăresc să acorde statut legal pentru aproape 30.000 de migranți ilegali. Pentru a se califica, migranții trebuie să dovedească că au trei ani de reședință și un loc de muncă în Republica Elenă.

UE a alocat 7,4 miliarde de euro Egiptului pentru a opri fluxul de migranți din Africa de Nord către UE

În luna martie a acestui an, Uniunea Europeană a anunțat un „parteneriat strategic” cu Egiptul și un acord de 7,4 miliarde EUR pentru a stopa fluxul de migranți din Africa de Nord către Europa. Cu o populație de 106 milioane și investiții străine limitate, dificultățile economice au împins din ce în ce mai mulți egipteni să caute oportunități mai bune în străinătate.

Organizațiile pentru drepturile omului au criticat sprijinul occidental pentru președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi, care a ajuns la putere în urmă cu un deceniu, după ce a condus răsturnarea primului lider al Egiptului ales democratic.

Sursa: schengen.news

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise