China anchetează produsele din carne de porc din UE
China anchetează produsele din carne de porc din UE ca răspuns la majorările impuse importurilor de vehiculeelectrice. Se așteaptă ca CE să majoreze tarifele la vehiculele electrice fabricate în China încă de pe 5 iulie.
Ministerul Comerțului din China a lansat o „anchetă antidumping” asupra importurilor de „carne de porc și produse secundare relevante” din Uniunea Europeană, o mișcare care deschide calea pentru restricții comerciale asupra unui sector sensibil pentru uni
Ancheta a fost declanșată de o plângere depusă de China Animal Husbandry Group, o companie de stat care se ocupă de creșterea animalelor.
Anunțul este văzut ca un preludiu al represaliilor pentru viitoarele tarife ale UE asupra vehiculelor electrice cu baterii (BEV) produse în China, care sunt suspectate că sunt puternic subvenționate și vândute la prețuri artificial scăzute.
Comisia Europeană a declarat săptămâna trecută că va impune taxe suplimentare asupra acestor bunuri pe 5 iulie, cu excepția cazului în care Beijingul oferă remedii pentru a asigura o concurență loială. Taxele propuse ar varia de la 17,4% la 38,1% și ar veni peste cele 10% procente existente.
Decizia preliminară a Comisiei s-a bazat pe constatări dăunătoare care au arătat amploarea utilizării de către Beijing a ajutorului de stat pentru a-și spori producția BEV. Subvențiile au fost găsite „de-a lungul întregului lanț de aprovizionare” și au implicat toate nivelurile guvernamentale, au spus oficialii.
Chiar înainte ca taxele să fie anunțate, Bruxelles-ul era în alertă maximă cu privire la posibilele represalii din partea Chinei, care tinde să pună restricții la tărâmuri atunci când aliații occidentali se confruntă cu practicile sale comerciale neloiale de lungă durată.
Cererea din ce în ce mai mare a consumatorilor pentru BEV, importanța lor strategică în tranziția climatică și tensiunile geopolitice persistente au crescut și mai mult miza, transformând sonda Comisiei într-una dintre cele mai importante de acest gen.
Ministerul de Comerț al Chinei a denunțat ancheta UE ca fiind un „act protecționist neașteptat” care „a construit și exagerat în mod artificial așa-numitele subvenții”.
Aviația și agricultura au fost considerate cele mai probabile ținte. Perioada de investigație a anchetei chineze privind carnea de porc din UE, din ianuarie 2020 până în decembrie 2023, este practic identică cu cea a anchetei UE privind BEV-urile fabricate în China.
Comisia „va urmări foarte îndeaproape procedurile în coordonare cu industria UE și statele noastre membre” și „va interveni după caz pentru a se asigura că ancheta respectă pe deplin toate regulile relevante ale Organizației Mondiale a Comerțului”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei, reacționând la știri.
Întrebat dacă executivul este îngrijorat de faptul că valoarea subvențiilor injectate în sectorul agricol al UE va consolida cazul chinez, purtătorul de cuvânt a spus că nu este cazul, deoarece „nu toate subvențiile sunt la fel”.
„Orice subvenții care au loc în cadrul Politicii Agricole Comune sau în orice alt domeniu de politică din Uniunea Europeană sunt strict în conformitate cu obligațiile noastre OMC”, a adăugat el.
UE este cel mai mare exportator mondial de carne de porc și produse secundare din carne de porc, majoritatea fiind legate de Asia de Est, în special China.
Într-o declarație, asociația fermierilor din blocul COPA-COCEGA a negat că sectorul cărnii de porc se implică în practici antidumping și a spus că Spania, Țările de Jos, Danemarca, Germania și Belgia vor fi cele mai afectate de represaliile chineze.
Sursa: euronews
Editor: Irina Bogdan
Comentariile sunt închise