Volumul exporturilor alimentare din Marea Britanie atinge un minim istoric

Volumul exporturilor de produse alimentare din Marea Britanie a scăzut la unul dintre cele mai reduse niveluri din ultimii 15 ani, conform Federației pentru Alimentație și Băuturi (FDF).

În primul trimestru al anului, volumul exporturilor a scăzut cu peste 20% față de anul anterior, ajungând la 2,2 miliarde de kilograme. Aceasta este cea mai scăzută valoare din 2021, când efectele tranziției post-Brexit și ale pandemiei erau încă resimțite.

Valoarea exporturilor a scăzut cu 5,3% față de anul trecut, ajungând la 5,7 miliarde de lire sterline. Această scădere a fost determinată de piețele semnificative din UE. Irlanda rămâne principala piață de export a Marii Britanii, în ciuda unei scăderi de 3,5%, ajungând la 1 miliard de lire sterline. Olanda a înregistrat o scădere de 13,3%, ajungând la 467 milioane de lire sterline, iar Spania a înregistrat cea mai mare scădere, de 33,3%, la 160,6 milioane de lire sterline.

În schimb, exporturile către Franța și SUA au crescut cu 2,3% și, respectiv, 6,1%, iar India a înregistrat o creștere de 25,7%. Exporturile de cereale pentru mic dejun au scăzut cu 14,4%, ciocolata cu 7,4% și laptele și smântâna cu 4,9%. În contrast, exporturile de pește și brânză au crescut cu 27,8% și, respectiv, 23,4%.

Balwinder Dhoot, director de creștere industrială și sustenabilitate la FDF, a subliniat importanța comerțului cu produse alimentare și băuturi pentru economia britanică și a cerut guvernului să sprijine exportatorii pentru a inversa acest declin.

Sursa: Just Food

Editor: Rareș Stan


Comentariile sunt închise