România reia exporturile de energie electrică către Ucraina
România a semnat primul contract comercial bilateral forward pentru export de energie electrică către Ucraina din ultimii aproape doi ani. Contractul, încheiat de Premier Energy SRL, are o durată de trei luni și prevede livrarea a peste 110.000 MWh în perioada iulie-septembrie 2024, cu un preț mediu de 100 euro/MWh, ceea ce aduce valoarea totală a acordului la peste 11 milioane euro.
Acest contract marchează un moment semnificativ în contextul în care Ucraina, afectată sever de pierderea a 9.000 MW de capacitate de producție din cauza atacurilor Federației Ruse, depinde din ce în ce mai mult de importurile de energie din Europa. Exportul românesc de energie electrică vine ca un sprijin crucial pentru Ucraina, într-un moment în care importurile de energie ale acesteia au crescut la niveluri fără precedent.
Potrivit legislației românești, toate contractele bilaterale de export trebuie raportate și transmise către operatorul pieței, OPCOM. Contractul recent semnat de Premier Energy este cel mai mare raportat în acest an pentru toate interconexiunile României.
Vânzătorul, Premier Energy SRL, face parte din conglomeratul Premier Energy Plc, deținut de omul de afaceri ceh Jiri Smejc. Compania are activități în furnizarea și distribuția de gaze și electricitate, și deține unități de producție de energie regenerabilă și o centrală de cogenerare pe gaze. Cumpărătorul este JSC Energy Company of Ukraine (ECU), companie de stat ucraineană înființată în 2022, care se ocupă cu tradingul și importul de energie electrică.
Anterior acestui acord, ultimul contract bilateral de export de energie din România în Ucraina fusese în vara anului 2022. Majoritatea contractelor bilaterale de export raportate la OPCOM vizează livrări în Serbia. Importurile ucrainene de energie electrică se derulează predominant pe piețele spot ale țărilor vecine, precum România, Republica Moldova, Ungaria, Slovacia și Polonia.
ECU a raportat că, în prima jumătate a anului 2024, a importat o cantitate de energie de peste 10 ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2023, atingând un record lunar de 858.000 MWh în iunie. Vitali Butenko, șeful ECU, a subliniat importanța importurilor pentru stabilitatea sistemului energetic al Ucrainei și necesitatea de a crește capacitatea transfrontalieră de transfer de energie cu Europa.
Guvernul ucrainean a majorat recent ponderea minimă a energiei necesare industriei care trebuie asigurată prin importuri de la 50% la 80%, pentru a evita întreruperile în alimentarea cu curent electric. Această decizie a contribuit la creșterea prețurilor pe piața angro de electricitate din România, care alimentează și Republica Moldova.
Sursa: Profit.ro
Editor: Rares Stan
Comentariile sunt închise