Produsele Made in Italy, spre podiumul european

Confagricoltura, președintele Massimiliano Giansanti: „În mai puțin de 10 ani avem exporturile de peste două ori și în curând vom deveni a treia țară din Europa după Olanda și Germania!”

Ce spune acesta despre producția în Italia:

Câte întreprinderi agricole există astăzi în Italia și care este impactul tinerilor din sector?

„În general, astăzi avem 800 de mii de beneficiari ai aplicațiilor PAC (Politica Agricolă Comună), dar doar o parte dintre ei sunt profesioniști. Deci, în prezent, numărul companiilor agricole dedicate pieței este de aproximativ 120 de mii. O treime sunt administrate de o familie, dar numărul este în creștere. În mod normal, tinerii care lucrează în acest sector iau locul tatălui sau bunicului lor în conducerea companiei, vorbim de turnover generațional și în acest caz numărul este stabil de-a lungul anilor și epocilor. Există și tineri care abordează agricultura pentru activități noi dar aici numărul tinde să varieze foarte mult în funcție de caz. Luând în considerare persoanele sub 40 de ani, acestea au scăzut de la aproximativ 180 de mii de unități la 104 mii de unități în câțiva ani. Este, de asemenea, adevărat, însă, că fermele conduse de tineri tind să fie mai mari decât media administrată de cei peste 40 de ani.”

Care sunt cifrele agricole în Italia, dar și în străinătate?

„În Italia ne lăudăm cu un model agricol care crește semnificativ an de an, dând certitudine și fiind confirmă cu strategia țării. Din păcate, am experimentat Covid, simțim efectele războaielor, dar nu a existat niciodată o lipsă de produse naționale pe mesele italiene. Acesta este rezultatul multor ani de muncă asiduă a fermierilor care, în ciuda factorilor exogeni, continuă să reziste. Rămânem sectorul lider al economiei țării, deoarece de la câmp la masă sectorul agroindustrial reprezintă aproximativ 570 de miliarde din punct de vedere al contribuției la PIB. Din punct de vedere al exportului, 10% se datorează sectorului nostru. Astăzi am ajuns la 64 de miliarde, un număr în continuă creștere dacă ne gândim că în 2015 eram la 27 de miliarde, prin urmare, în mai puțin de 10 ani, am mai mult decât dublat exporturile cu o dinamică de creștere care în foarte scurt timp ne va vedea a treia țară exportatoare la nivel european după Olanda și Germania. Pe de o parte, aceasta înseamnă că există o predispoziție din ce în ce mai mare la nivel global de a învăța despre Made in Italy, dar, pe de altă parte, totuși, trebuie să ne confrunte și cu provocarea de a produce mai mult.”

Toate veștile excelente, dar știm că necunoscutele actuale au impact. Cât de mult influențează inflația și tensiunile geopolitice consumul de alimente al italienilor?

„Sunt doi factori extrem de corelați deoarece tensiunile de pe piețele internaționale din cauza războaielor în desfășurare au declanșat speculații puternice asupra bunurilor primare. Este clar că astăzi mâncarea este înțeleasă nu doar ca un element de bază al alimentației tuturor, ci este și un motiv de ciocniri și conflicte. Cu siguranță, disponibilitatea sau nu a anumitor produse poate avea un impact semnificativ asupra geopoliticii. Gândiți-vă doar la Rusia care de acum și la următoarele recolte va deveni principalul exportator de grâu la nivel mondial sau la faptul că China deține în prezent jumătate din stocurile principalelor mărfuri agricole. Piețele sunt afectate de aceste situații, prețurile materiilor prime sunt extrem de volatile cu repercusiuni foarte grele asupra alimentelor și inflației generale. Multe familii economisesc și în coșul de cumpărături, redirecționând politicile lor de alegere către produse mai convenabile.”

O altă problemă este legată de schimbările climatice. Cât de mult sunt pagubele în agricultură?

„În ultimii cinci ani am avut daune de peste 6 miliarde de euro din cauza unor evenimente catastrofale sau de altfel excepționale. Din păcate, lucrurile se vor înrăutăți în viitorul apropiat, cel puțin conform modelelor de prognoză ale celor mai importante universități. Aceasta este o problemă delicată care trebuie abordată cu seriozitate, cu ajutorul științei și tehnologiei, continuând să ne protejăm resursele naturale.”

Consiliul European a aprobat măsurile de reformă pentru PAC. Președinte, o glumă despre asta.

„Salariu minim a fost adus acasă în comparație cu numeroasele proteste și solicitări din ultimele luni. Tema simplificării este cu siguranță importantă, dar este esențial să nu ne oprim, să mergem înainte cu scopul unei revizuiri profunde a Politicii Agricole Comune, care să fie orientată spre piață. Antreprenorii noștri vor să fie puși în situația de a produce, garantând standarde din ce în ce mai înalte, dar pentru a face acest lucru avem nevoie de o alocare diferită a resurselor economice pentru că de prea mulți ani PAC a fost denaturată de la funcția sa inițială, adică economică, devenind în schimb socială. . Ne dorim să redevină o politică economică de combatere a importului sălbatic de produse non-europene care nu respectă standardele garantate de fermierii noștri”.

Pentru Giansanti, a face mai mult înseamnă a consolida rolul UE pe piața globală și a lucra la o revizuire profundă a PAC pentru a crește productivitatea, competitivitatea și stabilitatea veniturilor fermierilor.

Sursa: ilmondo-rivista.it

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise