Australia: Noi propuneri pentru reglementarea alimentelor modificate genetic

Food Standards Australia New Zeelandă (FSANZ) a lansat un nou apel pentru comentarii publice cu privire la modificările propuse pentru reglementarea alimentelor modificate genetic (MG). Conform acestor propuneri, alimentele care nu conțin ADN nou nu vor fi considerate modificate genetic, chiar dacă au fost obținute prin noi tehnici de reproducere (NBT). Termenul limită pentru trimiterea observațiilor este 10 septembrie 2024.

Noile modificări au ca scop adaptarea la evoluțiile rapide din domeniul tehnologiilor de modificare genetică, precum editarea genomului, cisgeneza și intrageneza. FSANZ propune o abordare bazată pe prezența ADN-ului nou pentru a evalua dacă un aliment este considerat MG, eliminând astfel distincțiile complicate între tehnicile tradiționale și cele moderne de modificare.

Aceste reglementări ar permite anumitor alimente obținute prin NBT să fie scutite de evaluarea riguroasă necesară pentru alimentele MG, în cazul în care acestea sunt echivalente cu alimentele convenționale. FSANZ subliniază că această abordare flexibilă va facilita adaptarea legislației la noile tehnologii, asigurând în același timp siguranța alimentelor.

Cu toate acestea, grupuri de susținere a consumatorilor, precum Friends of the Earth și Gene Ethics, și-au exprimat îngrijorările, cerând teste mai ample pentru siguranța alimentelor NBT. În replică, FSANZ afirmă că alimentele NBT similare cu cele convenționale prezintă același risc scăzut și nu necesită teste suplimentare.

Sursă: RoAliment

Editor: Alexandra Băncilă


 

CLS Budapesta

Comentariile sunt închise