Aurel Simion, MADR: Fermierii români sunt tot mai interesați de integrarea producției
Bugetul pentru programul InvestAlim ar putea să fie suplimentat dacă fondurile alocate se vor termina după prima sesiune, susține Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, care confirmă astfel interesul ridicat de care se bucură acest program dedicat investițiilor în procesare din industria alimentară.
„Trebuie să dăm o plusvaloare materiei prime pe care România o produce. Avem nevoie de piețe de desfacere, investiții, de tehnologii noi, astfel încât industria alimentară și procesarea din România să fie competitive”, a declarat pentru FoodBiz Aurel Simion.
Programul InvestAlim are la dispoziție o sumă de 590 milioane de euro, fiind dedicat proiectelor mari, cu o finanțare care pornește de la 500.000 euro și poate ajunge până la 50 milioane euro.
Aurel Simion spune că „atât timp cât există materie primă, există și oportunități în piață”, iar dovadă că industria alimentară trece printr-un moment bun din punct de vedere investițional, acum, este faptul că pentru InvestAlim au fost depuse proiecte cu o valoare care depășește bugetul programului. Pe lista proiectelor finanțate se află investiții în procesarea cărnii de pasăre, a semințelor de oleaginoase sau în legumicultură.
„Atâta timp cât au fost depuse proiecte care depășesc valoarea de 590 milioane de euro alocată InvestAlim, înseamnă că avem atractivitate. Avem și piață de desfacere, dar și materie primă și investitori, ceea ce este foarte bine pentru economia noastră”, a mai precizat Aurel Simion.
România, o piață atractivă
România este o piață atractivă nu doar pentru români, ci și pentru străini. De altfel, dacă ne uităm la cei mai mari investitori, nu putem să nu remarcăm prezența capitalului străin.
Îmbucurător este faptul că antreprenorii români devin tot mai interesați să închidă lanțul de producție.
„România este interesantă ca și piață pentru investitorii străini, inclusiv în industria alimentară, datorită poziționării și condițiilor climatice. Cât timp aici se găsește materia primă, nu are rost să o transferi în alte piețe cu alte costuri, automat interesul este de prelucrare, iar cel mai mare este din partea antreprenorilor români care vor să se dezvolte și să integreze lanțul alimentar. Cele mai bune investiții sunt cele care cuprind sectorul vegetal și zootehnic, iar automat avem și prelucrare și desfacere. Și avem exemple de acest fel în România, cum ar fi agricultura circulară sau agricultura integrată. Sunt cele mai bune investiții și cele mai profitabile”, a mai precizat Simion.
Programul InvestAlim
Schema de ajutor de stat INVESTALIM dispune pentru perioada 2023 – 2026 de un buget total de 590 de milioane de euro, din care 147,5 milioane de euro pentru primul an.
Sunt finanțate investiții care vizează înființarea sau modernizarea capacităților de producție existente din industria alimentară. Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori între 30 – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o întreprindere poate ajunge până la un maxim de 57,7 milioane euro.
Activitățile eligibile pentru finanțare sunt: prelucrarea și conservarea cărnii, fabricarea produselor din carne, prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor, prelucrarea și conservarea cartofilor, fabricarea prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, precum și fabricarea zahărului.
Senior Editor – Viorela Pitulice
Comentariile sunt închise