Nicolae Sitaru, FAPPR: Un an din cinci este prost, din cauza secetei
Agricultorii români au ajuns la un moment de cotitură, după ce patru din ultimii cinci ani au fost proști, din cauza secetei. În acest an, de exemplu, peste 60% din suprafele cultivate, cu porumb și floarea soarelui, în special, au suferit pierderi importante.
Cele mai mari probleme au fost înregistrate în sudul și estul țării, unde au fost cazuri în care fermierii n-au recoltat nimic, cum s-a întâmplat la porumb, de exemplu.
„Seceta crează probleme mari fermierilor. Sunt mulți agricultori din zona noastră care n-au recoltat nimic la porumb și doar câteva sute de kilograme la hectar la floarea soarelui, este cel de-al patrulea an cu probleme”, a declarat pentru FoodBiz Nicolae Sitaru, un fermier cunoscut din Ialomița, fost președinte al Forumului APPR.
Sitaru spune că din utimii cinci ani, doar 2021 a fost foarte bun, restul au fost cu probleme. Cel mai greu este pentru tinerii fermieri care au intrat în sector în ultimii zece ani și care n-au apucat să se capitalizeze.
Producție de 7 milioane de tone la porumb
În condițiile în care în sol nu există rezervă de apă, este greu să faci producții performante oricât de mult ai iriga, atrage atenția fermierul, astfel că se ajunge în situația ca nici măcar cu o producție de zece tone la porumb să nu existe profit.
„În acest an e diferit la nivel de țară, este complicat. S-a instalat o secetă pedologică puternică, care nu permite să se facă culturi de porumb și floarea soarleui de performanță oricât ar ploua. Dacă nu există rezervă de apă în sol, porumbul nu trece de la o ploaie la alta. Ca să depășim perioada aceasta, trebuie cel puțin un an cu minimum 1.000 litri de apă/mp cu condiția să fie și rezervă de apă în sol”, arată Sitaru.
Estimările din piață cu privire la producția de porumb din acest an se ridică la circa 7 milioane de tone, față de 8,5 milioane de tone, în 2023. La Ministerul Agriculturii, însă, cifrele sunt ceva mai mari. Din păcate, majoritatea fermieirlor vor ieși pe minus.
„Prețurile sunt destul de mici, aproape toată lumea pierde și irigat și neirigat. Cu zece tone de porumb la hectar la un preț de vânzare de 900 lei/tonă tot nu scoți banii, dar pierzi mai puțin față de cei care au irigat și au făcut toată partea de tehnilogie…Eu cu două tone/ha sunt un caz fericit în zonă… pe mine mă costă porumbul de trei ori mai mult decât este prețul porumbului în piață, acum, adică vreo 2.700 lei/ tona”, ne-a mărturisit fermierul.
După un an cu producții mici sau deloc la porumb și floarea soarelui, este de așteptat ca mulți fermieri din zonele cu probleme să se orienteze spre culturile de rapiță și grâu. Mai trebuie totuși să aibă parte și de ceva precipitații.
Senior Editor – Viorela Pitulice
Comentariile sunt închise