Roberto Musneci, Camera de Comerț Italiană pentru România, împotriva Nutri-Score
Italia este una dintre țările cele mai vocale țări împotriva Nutri-Score-ului. În ultimii ani, autoritățile italiene au organizat multiple inițiative la pentru a combate acest sistem simplist și greșit de etichetare a alimentelor și a depus eforturi diplomatice pentru a găsi aliați cu alte țări din UE.
Mai mult, Partidul șefei Guvernului italian, Giorgia Meloni, Fratelli d’Italia, propune o modificare a Constituției țării pentru împiedica introducerea sistemului Nutri-Score în Italia.
Într-un interviu exclusiv acordat FoodBiz, Roberto Musneci, Președintele Camerei de Comerț Italiană pentru România, explică de ce acest sistem este nepotrivit nu doar în România, ci și în toată lumea.
„Sistemul agroalimentar italian face parte din cultura și identitatea noastră, nu doar din economie. Suntem foarte atenți la orice inițiativă care poate influența acest domeniu. În prezent, se fac din nou eforturi pentru a introduce Nutri-Score, un sistem ce funcționează ca un „semafor” al sănătăți umane. Este extrem de periculos, nu doar pentru industria alimentară italiană sau românească, ci și pentru sănătatea oamenilor. Simplificând: Nutri-Score sugerează că un litru de Coca-Cola ar fi mai sănătos decât un litru de ulei de măsline. Diferența este că la un McDonald’s pot să beau un litru de Coca-Cola, dar nu beau niciodată un litru de ulei de măsline. Această simplificare este inacceptabilă și reprezintă un risc pentru sănătatea oamenilor. Italia este extrem de pornită pe tema aceasta, iar noi la Camera de Comerț suntem determinați să punctăm cât de greșită ar fi implementarea Nutri-Score în România, dar evident acesta este un demers pe care Italia îl susține la nivel mondial”, a declarat Roberto Musneci.
Cu ocazia Săptămânii bucătăriei italiene în lume, Ambasada Italiei la București împreună cu Institutul Italian de Cultură au organizat un eveniment intitulat “Secretul mediteraneean-Rețete pentru o viață sănătoasă “, unde profesorul Michele Carruba, Președinte al Centrului de Studiu și Cercetare a Obezității de pe lângă Universitatea de Studii din Milano, și-a prezentat cartea „Știință și gusturi mediteraneene”.
Acesta a punctat, printre altele, cum acest Nutri-score nu este relevant, cum produsele tradiționale de origine, naturale, fără E-uri cu DOP, IGP, STG sunt catalogate pe roșu, adică rele, dând exemple de produse italienești, dar și românești precum cașcavalul de Săveni, magiunul de Topoloveni, sucul de mere, salata de icre de știucă etc.
Editor: Irina Bogdan
Vizionați mai multe INTERVIURI EXCLUSIVE FOODBIZ cu antreprenori și decidenți din industria alimentară, agribusiness, retail și HoReCa.
Abonați-vă la pagina noastră Youtube, pentru a fi la curent cu cele mai noi interviuri exclusive!
Comentariile sunt închise