România are cea mai mică producție de porumb din ultimii zece ani
România are, în acest an, cea mai mică producție de porumb din ultimii ani, din cauza secetei, ceea ce-și va pune serios amprenta asupra exporturilor.
Seceta din acest an a compromis recolta de porumb în multe părți ale țării, în special în sud-estul țării, inclusiv în Bărăgan, în Dobrogea, dar și în județe din regiunea Moldovei. Fermierii au ajuns în situația în care chiar își pun problema dacă mai este cazul să continue sau nu să cultive porumb.
Ultimele date comunicate de Institutul Național de Statistică arată că recolta de porumb și sorg, după recoltarea a 80% din suprafețe, se ridică la aproximativ 4,8 milioane de tone, comparativ cu 8,5 milioane de tone în perioada similară a anului trecut, arată Economica.net.
Din păcate, randamentele sunt foarte mici, media la hectar fiind de 2,6 tone, sub randamentul mediu de 3,2 tone la hectar din 2022, cel mai slab an pentru producția de porumb începând cu 2015. Atunci s-a ajuns la un total de 8 milioane de tone în contextul în care la final de octombrie fermierii strânseseră tot 4,8 milioane de tone, dar de pe 65,1% din suprafața cultivată.
În aceste condiții, producția totală din 2024 ar putea ajunge la aproximativ 5,9 milioane de tone, ceea ce înseamnă că există un disponibil de export de câteva milioane de tone. Spre comparație, acestea erau volumele livrate la extern, anul trecut, când România era cel mai mare exportator de porumb.
Anul acesta, însă, Polonia a devansat România, pe fondul problemelor cu seceta.
Senior Editor – Viorela Pitulice
Comentariile sunt închise