România, cea mai importantă piață din Europa pentru producătorii de drone din Asia
Fermierii români sunt receptivi la nou și extrem de deschiși să implementeze tehnologiile moderne de ultimă oră. Un astfel de exemplu este utilizarea dronelor agricole, care îi ajută să devină mai eficienți și să reducă semnificativ costurile.
Cei mai interesați sunt fermierii de dimensiuni medii și mici, adică cu suprafețe de câteva sute de hectare, care își pot recupera investiția într-o dronă, care poate ajunge undeva la 17.500 de euro, în medie, chiar și din primul an de utilizare, după cum a declarat în exclusivitate pentru FoodBiz Alexandru Casap, expert în drone.
Utilizarea dronelor se pretează la culturile de cereale, viță de vie și livezi, avantajul lor constând în faptul că ele au acces acolo unde utilajele clasice nu pot intra pe teren. Dronele agricole se folosesc în general pentru realizarea unor tratamente, dar și pentru lucrări de însămânțare și fertilizare
Piața românească se va dubla, în câțiva ani
Deși poate să pară incredibil, România este, la acest moment, cea mai importantă piață din UE pentru producătorii de drone din Asia, care dețin supremația pe piața mondială cu o cotă de piață de peste 90%.
„România este cea mai importantă piață din UE, suntem lideri în integrarea acestei tehnologii de piață în rândul fermierilor. Utilizarea dronelor în agricultură înregistrează un ritm de creștere de 32-34% pe piața mondială, în timp ce în UE din considerentele reglementărilor, procentul este de circa 27%. Producătorii de drone se așteaptă la o dublare pe piața României în următorii ani”, afirmă Alexandru Casap.
Această creștere semnificativă este determinată de condițiile tot mai dificile care se preconizează pentru agricultura românească în 2025, de la schimbările climatice și până la războiul din Ucraina.
„Se va dubla, pentru că va crește cererea, la cât de dificil a fost anul acesta, ne așteptăm ca anul 2025 să fie și mai dificil. Drona este o soluție inclusiv la schimbările climatice”, arată Casap.
Liderul mondial în producția de drone pentru agricultură este DJI Agriculture, ale cărei produse sunt prezente și pe piața românească de ceva vreme. Începând cu luna septembrie, importatorul unic al dronelor DJI este compania Agridrone, un start-up specializat în distribuția și consilierea pentru achiziția dronelor agricole.
Senior Editor – Viorela Pitulice
Vizionați mai multe INTERVIURI EXCLUSIVE FOODBIZ cu antreprenori și decidenți din industria alimentară, agribusiness, retail și HoReCa.
Abonați-vă la pagina noastră Youtube, pentru a fi la curent cu cele mai noi interviuri exclusive!
Comentariile sunt închise