România vizează poziția de lider în procesarea agricolă din sud-estul Europei
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că România are potențialul de a deveni principalul actor în procesarea agricolă din sud-estul Europei în următorii trei ani. Pentru a atinge acest obiectiv, Ministerul Agriculturii a alocat 1,5 miliarde de euro pentru procesarea produselor agricole, fondurile fiind distribuite prin două programe majore.
Din această sumă, 600 de milioane de euro provin din fonduri europene prin Programul Național Strategic, iar aproape 900 de milioane de euro fac parte din programul INVESTALIM, lansat în 2023 ca schemă de ajutor de stat. Barbu este încrezător că implementarea acestor proiecte va poziționa România ca lider regional în sectorul procesării agricole.
El a menționat că eliminarea facilităților fiscale din domeniul agricol a fost necesară conform angajamentelor asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pentru a compensa impactul acestor măsuri, Guvernul oferă granturi de la bugetul de stat, sprijinind astfel fermierii afectați.
Un exemplu de succes este creșterea semnificativă a producției în sectorul zootehnic. În 2023, România a produs cu 1,5 milioane mai mulți porci și cu 90 de milioane mai mulți pui față de anii anteriori, datorită investițiilor și sprijinului oferit de Ministerul Agriculturii.
În 2023, țara producea doar 3,2 milioane de porci, în contextul în care necesarul pentru autosuficiență este de 8,7 milioane. Programul lansat de Ministerul Agriculturii a dus deja la creșterea producției, fermele fiind populate, iar până în 2025 producția va ajunge la 5,7 milioane de porci. Pe termen lung, în următorii trei ani, obiectivul este atingerea unui nivel de producție de 8,7 milioane de porci în zona industrială, asigurând astfel autosuficiența națională.
Sursa: Capital
Editor: Rares Stan
Comentariile sunt închise