Cafeaua se scumpește cu până la 35%, din cauza vremii nefavorabile
Vești proaste pentru iubitorii de cafea, a doua marfă din lume ca volum comercializat după petrol. Creşterea cotaţiilor internaţionale va avea ca efect scumpirea cafelei cu peste 30-35%, în următoarele 2-3 luni.
Tendinţa vine pe fondul exploziei costurilor operaţionale şi a condiţiilor meteo nefavorabile din ţările producătoare. Consumatorii români, care, anul trecut, s-au confruntat cu cea mai mare inflație din UE, vor avea și ei de suferit.
Anul 2025 a debutat cu o explozie a prețului la cafea la nivel internaţional, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din 1997, din cauza temerilor legate de aprovizionare.
Preţul boabelor Arabica, care reprezintă cea mai mare parte a producţiei mondiale, a depăşit 3,84 dolari pe livră (0,45 kg), după ce s-a majorat cu peste 80% în 2024. Recordul anterior a fost de 3,75 dolari pe livră, stabilit săptămâna trecută.
Recolte slabe
Creşterea spectaculoasă a cotaţiilor a avut loc și din cauza temerilor comercianţior de cafea privind recoltele slabe din Brazilia şi Vietnam, doi mari producători internaţionali care au fost fiind afectaţi de vremea rea.
Nu în ultimul rând, anunţul preşedintelui american Donald Trump privind instituirea unei posibile taxe suplimentare de 25% pentru importurile din Columbia, una dintre cele mai mari pieţe de cafea, a avut efect imediat aproape.
,,Ne aflăm într-un moment dificil pentru piaţa cafelei. Dacă până acum producătorii au încercat să absoarbă creşterile de costuri, pentru a-şi menţine cotele de piaţă şi a mulţumi clienţii, în acest moment s-a ajuns la limita maximă de suportabilitate, după scumpirea cu 80% a boabelor de cafea din ultimul an’’, susțin analiştii de la Frames.
,,Efectele le vom vedea direct la raftul magazinelor, pe măsură ce stocurile de cafea existente în piaţă se vor epuiza. În următoarele 2-3 luni, în funcţie de dinamica vânzărilor, cafeaua mai scumpă îşi va face loc în piaţă’’, afirmă experţii.
Vremea capricioasă a afectat nu doar plantaţiile de cafea Arabica din Brazilia, ci și cele de Robusta din Vietnam, cel mai mare producător al acestui soi, unde seceta şi ploile abundente au produs pagube importante.
Arabica reprezintă 75% din producţia mondială şi este cultivată în principal în Brazilia (40 % din oferta mondială totală) şi Columbia. Restul de 25% reprezintă Robusta, principalii producători fiind Vietnam (15% din oferta mondială) şi Indonezia.
Senior Editor – Viorela Pitulice

Comentariile sunt închise