Raport: Statele membre nu reușesc să facă agricultura UE mai sustenabilă

Un nou raport al BirdLife Europe și NABU (BirdLife Germania) „Potențialul neexploatat al eco-schemelor” dezvăluie că eco-schemele, care se presupune că o schimbare a jocului pentru sustenabilitate în cadrul ultimei Politici Agricole Comune (PAC) a UE, sunt cu mult sub potențialul lor.

Au fost introduse eco-scheme pentru a încuraja fermierii să adopte practici mai durabile, cum ar fi îmbunătățirea biodiversității și a sănătății solului. Potrivit Comisiei Europene, 70% din terenurile agricole din UE sunt acum acoperite de scheme ecologice. Cu toate acestea, această analiză arată că în 12 țări ale UE, în loc să prioritizeze măsurile de asigurare a mediului, multe state membre optează pentru cele mai simple opțiuni – practici care necesită modificări minime pe teren, dar le permit să bifeze caseta de sustenabilitate. Între timp, schemele ecologice care ar putea face o diferență reală sunt adesea subfinanțate sau neatractive pentru fermieri.

Raportul abordează, de asemenea, simplificările PAC din 2024, care au fost greșite ca răspuns la protestele fermierilor și au complicat și mai mult punerea în aplicare a eco-schemelor și le-au subminat potențialul.

Principalele constatări din raport:

În medie, eco-schemele și-au atins obiectivele planificate în materie de suprafață, dar adoptarea de către fermieri a variat semnificativ între statele membre și măsuri. A existat o mare utilizare a schemelor ecologice cu valoare adăugată limitată, cum ar fi schemele de gestionare a nutrienților, în contrast cu adoptarea slabă a măsurilor axate pe biodiversitate în multe țări.

Provocările administrative, promovarea inadecvată și ratele de plată neatractive au limitat participarea fermierilor la schemele care vizează biodiversitate. Fermele mai mici s-au confruntat cu provocări administrative relative mai mari, reducându-și ratele de participare.

Defectele de proiectare din unele scheme au stimulat practicile de status quo cu beneficii limitate pentru mediu. Abordările inovatoare, cum ar fi benzile tampon din Slovacia introduse ca parte a schemei ecologice pentru întreaga fermă și inițiativele de reținere a apei din Polonia, sunt promițătoare. În cazul celor din urmă, ca și în cazul multor alte scheme de biodiversitate, sunt necesare plăți mai atractive și o direcționare îmbunătățită.

Țările cu scheme adaptate la nivel regional, plăți mai mari și meniuri flexibile (de exemplu, Spania și Țările de Jos) au înregistrat o implicare mai mare, deși acestea au prioritizat adesea măsuri mai puțin ambițioase.

Ajustările la planurile naționale ale PAC în urma simplificării PAC din 2024 au condus adesea la o diluare a ambițiilor de mediu, mai multe țări reducând zonele dedicate naturii sau îndeplinind obligațiile doar într-un sens formal.

Există o lipsă de monitorizare sistematică și direcționată a eco-schemelor, ceea ce împiedică capacitatea de a evalua eficacitatea acestora în atingerea obiectivelor de biodiversitate și identificarea zonelor de îmbunătățire.

Max Meister, Soil Policy Officer la NABU (BirdLife Germania): „Cu criza climatică și a biodiversității care afectează deja milioane de ferme, acțiuni urgente sunt esențiale. Cu doar trei ani rămase în ciclul actual al PAC, statele membre trebuie să facă eforturi pentru a face sistemele ecologice cu adevărat eficiente și atractive pentru fermieri.

Raportul nostru oferă soluții practice pentru a ajuta la realizarea acestui lucru.”
Tatiana Nemcova, coordonator UE pentru agricultură la BirdLife Europe:

„Dacă suntem serioși să avem securitate alimentară pe termen lung, schemele ecologice trebuie să facă ceea ce au fost menite – nu doar să ofere fermierilor o creștere a veniturilor cu etichetă verde. Mai este timp să le remediem în cadrul actualei PAC, dar următoarea PAC trebuie să meargă mult mai departe. Fermierii au nevoie de instrumentele și stimulentele potrivite pentru a face din acțiunea pentru mediu o parte esențială a agriculturii, nu doar o idee ulterioară.”

Sursa: birdlife.org
Editor: Irina Bogdan


 

Comentariile sunt închise