În urmă cu patru ani, Grégoire Vigroux, alături de Diego Roy de Lachaise și Luka Zivkovic, fondacompania Bonapp care aducea un concept nou pe piața din România: conectarea utilizatorilor cu retailerii locali—inclusiv supermarketuri, hipermarketuri, restaurante, benzinării, brutării, cafenele și hoteluri—prin intermediul aplicației sale ușor de utilizat.
O nișă de piață cu un mare potențial, pe care pariază în continuare Grégoire Vigroux, mai ales că a avut loc și fuziunea cu liderul industriei în CEE, firma Munch, prezentă deja pe alte trei piețe – Ungaria, Cehia și Slovacia. Acum, entitatea nou creată prin fuziune are ca obiectiv să-și consolideze poziția la nivel european, fiind luate clar în vizor alte cinci piețe pentru următorii ani – Bulgaria, Croația, Grecia, Serbia și Slovenia.
Grégoire Vigroux este în continuare optimist și are și motive până la urmă: dacă în Franța sau în Germania nu mai este loc pe piață, în această parte a Europei sau cel puțin în România nici nu se pune problema de așa ceva, pentru că totul este la început.
„Ce e bine pentru noi aici este faptul că nu avem concurență, dacă ne uităm în Germania sau Franța, deja sunt niște soluții care există deja de foarte mult timp, de exemplu, în Franța este Too Good To Go, o firmă care a fost lansată în urmă cu mulți ani și are 15 milioane de utilizatori. Eu sunt francez, dar având în vedere că piața este foarte ocupată, este prea complicat pentru noi, dar aici în România și Ungaria suntem lideri, nu avem concurență și aceasta înseamnă o dezvoltare mai puternică. Suntem practic pionieri pe piață”, a declarat pentru FoodBiz Grégoire Vigroux.
Nu sunt însă singurele piețe de interes pentru Munch și Bonapp, care au deja o listă scurtă cu alte țări din zonă: cine dă primul semn, acolo se lansează aplicația, afirmă francezul.
„Croația ar fi prima, noi de fapt avem, acum, discuții cu retaileri mari din Grecia, Slovenia, Bulgaria și imediat ce primul spune haideți să facem un proiect împreună, avem acest parteneriat, în acel moment lansăm aplicația în țara respectivă”, a mai precizat Grégoire Vigroux.
Aplicația Bonapp, de exemplu, permite clienților să achiziționeze produse care se apropie de data expirării la reduceri de 50% până la 80%, ajutând atât afaceri, cât și consumatori să economisească resurse și să reducă risipa alimentară.
„Profilul clientului este următorul: 60% sunt femei, iar 40% bărbați, este vorba de un client mai urban, educat, cu o vârstă medie de 30-35 de ani, Suma cheltuită este 4 – 5 euro pe client, dar sperăm, însă, să mai crească în viitor”, a menționat Grégoire Vigroux.
Fuziune strategică
Munch, aplicația numărul unu pentru salvarea alimentelor în Ungaria, Cehia și Slovacia, a fuzionat cu Bonapp, liderul din România, pentru a crea cea mai mare inițiativă de combatere a risipei alimentare în Europa Centrală și de Est (ECE).
Această fuziune strategică reprezintă, de asemenea, un pas important în promovarea practicilor alimentare sustenabile, ajutând retailerii să-și crească veniturile și oferindu-le consumatorilor acces facil la alimente excedentare. Risipa alimentară este o problemă globală presantă, Uniunea Europeană generând aproape 60 de milioane de tone de risipă alimentară anual—echivalentul a 132 kg de persoană.
Compania reunește acum o echipă de aproape 100 de membri și a generat venituri totale de 7,5 milioane EUR în 2024.
„România este una dintre cele mai mari și dinamice piețe din Europa Centrală și de Est, ceea ce o face o prioritate strategică pentru noi. Bonapp a construit un brand puternic în această țară efervescentă, colaborând cu parteneri de renume precum PENNY și Starbucks. În plus, rețeaua extinsă a echipei Bonapp în regiune deschide oportunități extraordinare pentru extinderea noastră în Europa. Suntem încântați să ne unim forțele și să dezvoltăm împreună acest business”, afirmă Kirill Perepelica, Co-Fondator Munch.
“Antreprenorii cu aceeași viziune își unesc forțele! Munch și Bonapp împărtășesc culturi foarte asemănătoare. Prin combinarea expertizei locale profunde a Bonapp cu succesul dovedit al Munch în regiune, creăm fundația ideală pentru o creștere accelerată. Acest parteneriat demonstrează că în lumea companiilor în creștere, întregul poate fi cu adevărat mai mare decât suma părților sale”, declară Luka Zivkovic, Co-Fondator Bonapp.
Fuziunea combină leadershipul european al Munch în trei țări cu poziția solidă a Bonapp pe piața din România, rezultând o platformă unificată cu peste 3,5 milioane de descărcări ale aplicației și un total de 6000 de locații partenere. Obiectivul: conectarea consumatorilor cu HoReCa și retailerii care oferă alimente excedentare la reduceri semnificative.
În săptămânile următoare, Bonapp și Munch vor integra platformele, echipele și operațiunile lor, creând o experiență fluidă pentru utilizatori și parteneri. Pasul următor: extinderea pe noi piețe, în 2025, inclusiv în Bulgaria, Croația, Grecia, Serbia și Slovenia.
Doar în 2024, prin aplicațiile lor mobile, Munch și Bonapp au salvat împreună aproape 3.000 de tone de alimente care ar fi fost aruncate.
Despre Munch
Munch a fost fondată în 2020 de antreprenorii Albert Wettstein, Bence Zwecker, Botond Zsoldos și Kirill Perepelica, cu viziunea de a aduce schimbări sustenabile în industria alimentară.
Aplicația sa ajută restaurantele, brutăriile, magazinele alimentare și hotelurile să vândă alimente de înaltă calitate, nevândute, la prețuri reduse. În 2022, Munch și-a extins aria de acoperire prin expansiunea în Slovacia și fuzionarea cu aplicația cehă Nesnězeno, fondată de Jakub Henni.
Până în prezent, Munch a salvat peste 3 milioane de pachete de mâncare în cele patru țări în care operează.
Despre Bonapp
Bonapp a fost fondată în 2021 de antreprenorii Diego Roy de Lachaise, Grégoire Vigroux și Luka Zivkovic.
La fel ca Munch, Bonapp conectează utilizatorii cu retailerii locali—inclusiv supermarketuri, hipermarketuri, restaurante, benzinării, brutării, cafenele și hoteluri—prin intermediul aplicației sale ușor de utilizat.
Aplicația permite clienților să achiziționeze produse care se apropie de data expirării la reduceri de 50% până la 80%.
Senior Editor – Viorela Pitulice

Comentariile sunt închise