Vânzările de produse ecologice italiene au crescut cu 6% în 2024
Piața alimentelor organice din Italia a generat vânzări de peste 6,5 miliarde de euro pe plan intern, reprezentând o creștere de 5,7% de la an la an, potrivit celor mai recente date de la Observatorul Nomisma prezentate la Sana Food.
Din acest total, consumul de alimente organice la domiciliu a crescut cu 5,7% în 2024 în Italia, însumând aproape 5,2 miliarde EUR, în timp ce creșterea în afara casei a încetinit în cursul anului la 1,3 miliarde EUR.
Exporturile de produse agroalimentare ecologice italiene au atins 3,9 miliarde de euro, în creștere cu 7% față de 2023.
Supermarketurile și hipermarketurile au rămas canalul principal de vânzări organice, depășind 1,6 miliarde de euro în sectorul dominant de distribuție modern.
Vânzările pe întregul canal de distribuție modern – un canal dominant pentru produse ecologice – s-au ridicat la 3,3 miliarde de euro în 2024, reprezentând o creștere de 5,3% de la an la an și reprezentând 64% din vânzările totale pentru consumul casnic.
Magazinele cu discount au înregistrat o creștere puternică a vânzărilor organice de aproape 350 de milioane de euro, în creștere cu 6% față de anul precedent, în timp ce vânzările online au scăzut ușor cu 0,4%. Magazinele organice specializate au depășit 1 miliard de euro în vânzări, fiind martorii unui salt notabil de 9%.
Destinații cheie de export
Potrivit unui sondaj Nomisma a 336 de companii italiene, piețele cheie de export pentru produsele ecologice italiene sunt Germania, Franța, Scandinavia, Benelux și Statele Unite.
Viitorul exporturilor italiene de produse ecologice pare pozitiv, cu aproximativ o treime din companiile care nu exportă produse alimentare și băuturi plănuind să intre pe aceste piețe în următorii câțiva ani.
Italia este percepută ca unul dintre cei mai importanți producători de produse ecologice de calitate, 45% dintre consumatorii din SUA asociind-o cu calitatea.
Interesul pentru produsele ecologice italiene în rândul consumatorilor internaționali este mare, variind de la 23% în Benelux la 85% în țările scandinave.
Atunci când cumpără produse ecologice, originea contează cel mai mult pentru consumatori, aproape jumătate (47%) caută surse italiene sau locale, în timp ce 34% caută certificări DOP/IGP.
Interesul pentru ambalajele durabile și produsele organice pe bază de plante este, de asemenea, în creștere, cu 20% fiecare. Organic este un factor cheie pentru alegeri sănătoase, influențând 22% dintre cumpărătorii frecventi de produse pe bază de plante.
Consumatorii percep organicul ca oferind cele mai puternice garanții în ceea ce privește sănătatea (30%), respectarea mediului (24%) și calitatea (12%).
Silvia Zucconi de la Nomisma a remarcat că certificarea ecologică ajută companiile italiene pe piețele internaționale, 40% raportând că le-a sporit semnificativ poziționarea în străinătate.
Originea italiană este un alt avantaj, iar un logo organic „Made in Italy” ar putea asigura și mai mult autenticitatea și calitatea, beneficiind atât consumatorii interni (75% dintre italieni o susțin), cât și consumatorii internaționali.
Sursa: esmmagazine
Editor: Irina Bogdan

Comentariile sunt închise