Brandurile de producător câștigă teren. Private Labels, în scădere
Valoarea medie a coșului de cumpărături pentru bunuri de larg consum (FMCG) a crescut cu circa 9%, anul trecut față de 2023, în România, o rată similară cu perioada anterioară, când inflația era, însă, de peste două ori mai mare, arată un raport realizat de YouGov Shopper Intelligence.
Românii merg mai rar la cumpărături, vânează promoțiile și se uită cu un interes tot mai mare către brandurile producătorilor. Trebuie menționat și faptul că pentru prima dată în istoria recentă, în 2024, am asistat la declinul cotei de piață a segmentului Private Labels în retailul românesc, de la 25%, în 2023, la 24,3% din totalul achizițiilor FMCG ale gospodăriilor (exclusiv produse proaspete), anul trecut.
Mai puține vizite la magazine
Gospodăriile locale au luat măsuri de eficientizare a cheltuielilor pentru bunuri de larg consum, pe fondul continuării presiunii inflaționiste și al adâncirii incertitudinii generate de contextul politic și economic din România. Studiul arată un apetit tot mai crescut pentru promoții și diminuarea frecvenței vizitelor în retail, corelată cu majorarea coșului de cumpărături.
”Dacă în anii post-pandemie tendința era de creștere a numărului actelor de cumpărare per gospodărie, 2024 a adus o schimbare de trend ce vine mai ales din rândul familiilor cu copii și al consumatorilor tineri (cu vârsta între 18 și 34 de ani) fără copii. Iar această schimbare s-a resimțit în multe segmente FMCG: în peste jumătate dintre categoriile cu scăderi de volume, dinamica negativă a fost cauzată în principal de diminuarea frecvenței de cumpărare. Valoarea medie a coșului de cumpărături FMCG a crescut cu circa 9% anul trecut față de 2023, o rată similară cu perioada anterioară când inflația era de peste două ori mai mare. Dar acest avans nu provine doar din inflație. Un factor important este tendința de a cumpăra cantități mai mari de produse/mai multe categorii la o vizită in magazin: misiunile de cumpărare de tip stock-up (pentru realizarea de stocuri pentru acasă) au devenit mai importante pentru shopper și, implicit, la nivelul întregii piețe de retail, deoarece se traduc prin coșuri de dimensiuni mai mari”, explică specialiștii.
Valul inflaționist generat de pandemia Covid și amplificat de războiul din Ucraina s-a mai temperat, susțin realizatorii studiului. Pentru 2024, se estimează o rată a inflației de 3,6% în sectorul FMCG din România, față de 10%, în 2023
Studiul are la bază analiza a peste un milion de acte de cumpărare ale gospodăriilor pe parcursul unui an.
Promoțiile, pe val
În contextul în care toată lumea era îngrijorată în toamna lui 2024 de creșterea prețurilor, mărcile producătorilor au investit masiv în promoții și au alimentat apetitul cumpărătorilor pentru ”oferte bune” în retail, iar promoțiile au ajuns să reprezinte 23,5% din totalul achizițiilor FMCG pentru consumul casnic, mai mult cu circa 3% față de anul 2023.
„Cota promoțiilor a crescut mai ales în hipermarketuri, discounteri, magazine online și în comerțul tradițional. Pentru prima dată în istoria recentă, în 2024 am asistat la declinul cotei de piață a segmentului Private Labels în retailul românesc. Acesta acoperă, în prezent, 24,3% din totalul achizițiilor FMCG ale gospodăriilor (exclusiv produse proaspete), în timp ce, în 2023, cota era de 25%. Această dinamică vine pe fondul intensificării promoțiilor realizate de brandurile de producător. În general, mărcile producătorilor pot obține un avantaj competitiv în fața mărcilor proprii ale retailerilor prin investiții promoționale strategice. În plus, multe branduri au reușit, anul trecut, să-și îmbunătățească prezența în discounteri, care sunt canalul de retail numărul 1 în România. Această tendință dezvăluie și o creștere a preferinței consumatorilor pentru produse cu prețuri ușor mai ridicate (up-trading). A existat un efect net pozitiv al up-trading-ului asupra ratei de creștere a valorii sectorului în 2024 față de anul precedent”, se precizează în raport.
Senior Editor – Viorela Pitulice

Comentariile sunt închise