Două județe cu restricții la exporturile de ovine vii către țările terțe

Cu mai puțin de o lună înainte de Paște, curg veștile proaste pentru crescătorii de ovine. Autoritățile sanitare veterinare au impus restricții la exporturile de animale vii provenite din județele Bihor și Arad către țările terțe, din cauza apariției focarelor de pesta micilor rumegătoare.

Din celelalte județe se poate exporta ovine vii către țările terțe, spune vicepreședintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Ioan Oleleu.

”Îngrijorarea crescătorilor de ovine este justificată, dar în acest în acest moment este nevoie de un parteneriat corect între instituțiile statului, ministere și tot ceea ce înseamnă industria de profil de la nivel național pentru a depăși acest moment, aceste restricții care se înregistrează în România. Avem în momentul de față mai multe localități din județul Bihor și din județul Arad unde sunt impuse restricții de circulație a ovinelor din cauza apariției focarelor de pesta micilor rumegătoare (PMR). Foarte important este faptul că se menține în continuare deschis exportul de ovine vii pe țări terțe, tot ceea ce înseamnă zona țărilor arabe. Aici nu există restricții de vânzare a animalelor, iar noi suntem preponderent exportatori, cu peste 70% din ovinele din România”, a declarat Ioan Oleleu.

În același timp, în țările UE se pot face doar livrări de carcase și carne de ovine din toată țara, exceptând județele Arad și Bihor, vânzările de ovine vii fiind restricționate la nivel național din cauza evoluției PMR.

„În Uniunea Europeană vor fi doar livrări de carcase și carne de ovine din zonele fără restricții. În preajma sărbătorilor pascale se vindeau animale vii și în țările din Uniunea Europeană, în Grecia, în Italia, dar schimburile comerciale mari se desfășoară cu țările terțe. Acolo este principalul debușeu al României. În perioada următoare va fi nevoie de o strategie foarte clară astfel încât să se ridice restricțiile și pe țările din Uniunea Europeană”, afirmă reprezentantul ANSVSA.

În ceea ce privește modul de comercializare a mieilor în România, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, vicepreședintele ANSVSA a subliniat că mieii se vor putea sacrifica în unitățile de abatorizare de dimensiuni mari, în cele de capacitate mică amenajate în exploatațiile fermierilor, dar și în puncte de sacrificare temporare.

Începând de săptămâna viitoare, se pot depune cereri pentru deschiderea unor puncte de sacrificare temporare în vederea înregistrării sanitar-veterinare.

„Toate aceste puncte de sacrificare temporare o să beneficieze de condiții de relaxare și flexibilizare de la condițiile generale impuse de regulamentele Uniunii Europene privind funcționarea acestora. E nevoie de un spațiu limitat, o sursă de apă, respectarea condițiilor minime de igienă și de manipulare. Foarte important: animalele să fie sănătoase și carcasele salubre”, susține oficialul ANSVSA.

În ultima perioadă, tot mai multe societăți din țară și de pe piața externă și-au exprimat interesul de a cumpăra carne de ovine din România, „ceea ce este un lucru pozitiv, pentru că se creează plus valoare”.

„Ca și noutate: sunt tot mai multe societăți, atât la nivel național, cât și internațional, care sunt interesate de carcasa de ovină din România, respectiv sacrificarea oilor în unitățile de abatorizare și comercializarea cărnii în diferite țări terțe, ceea ce este un lucru pozitiv, pentru că practic se creează plusvaloare în România. Sunt și țări, unde noi avem deja o tradiție de schimburi cu animale vii, unde se menține cererea de animale vii în anumite momente, datorită tradițiilor religioase pe care le au țările respective”, a precizat Oleleu.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

Luni, zeci de ciobani au protestat în Piața Victoriei din cauza restricțiilor impuse în ceea ce privește exportul de ovine vii în UE, în urma confirmării unui focar de pestă a micilor rumegătoare în localitatea Gepiu, județul Bihor, la data de 5 martie 2025.

Senior Editor – Viorela Pitulice


 

CLS Budapesta

Comentariile sunt închise