Nu este nevoie să alegeți între „tunuri și unt”, spun miniștrii agriculturii ai UE

UE se străduiește să găsească noi bani pentru apărare după ce SUA au făcut o întorsătură de 180 de grade în politica externă, iar agricultura ar putea fi o victimă timpurie.

Miniștrii agriculturii din UE au reiterat luni necesitatea unei politici agricole comune (PAC) de sine stătătoare, cu finanțare suficientă, adăugând că politicile agricole nu ar trebui să fie umbrite de noile priorități de apărare și securitate.

„Nu este nevoie să alegeți între tunuri și unt”, a declarat ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas, jurnaliştilor aflati pe marginea Consiliului pentru Agricultură şi Pescuit (AGRIFISH).

Planas a subliniat, de asemenea, importanța menținerii independenței PAC în lumina planului Comisiei Europene de a fuziona fondurile agricole și de coeziune într-un singur vas care să fie gestionat la nivel național.

În ultimii ani, conceptul de „securitate alimentară” a UE a câștigat popularitate. Într-un raport privind provocările de securitate ale blocului, fostul prim-ministru finlandez Sauli Niinistö a subliniat necesitatea unor planuri de urgență pentru a proteja aprovizionarea cu alimente în perioade de criză.

Dar UE se străduiește să găsească bani noi pentru apărare, după ce SUA au făcut o întorsătură de 180 de grade în politica externă. Mulți din Bruxelles se tem că miliarde de subvenții agricole ar putea fi printre primele victime ale reducerilor bugetare.

Ministrul ceh al Agriculturii, Marek Výborný, a făcut ecou acest sentiment, spunând că nu ar trebui să existe „concurență” între securitate și agricultură.

Între timp, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, negociatorul șef al Parlamentului pentru următorul buget al UE, a declarat luni că va „lupta pentru a menține agricultura ca prioritate de bază”, după întâlnirea cu lobby-ul fermelor Copa și Cogeca.

„Fermierii asigură securitatea alimentară și economia rurală a Europei – și de aceea drepturile lor ar trebui protejate”, a adăugat el.

UE urmează să-și dezvăluie strategia de uniune a pregătirii pe 26 martie, care se așteaptă să abordeze securitatea alimentară, inclusiv problema stocurilor agricole care urmează să fie utilizate în situații de urgență.

Sursa: euroactiv
Editor: Irina Bogdan


 

Comentariile sunt închise