„România are nevoie de unități mari de procesare cu capital autohton”, spune șeful AFIR

Șeful Agenţiei pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu, vorbește într-un interviu acordat FoodBiz despre importanța fondurilor europene în dezvoltarea agriculturii și industriei alimentare autohtone. România a primit mult mai mult decât a dat la bugetul UE și putea obține chiar și mai mult.

Acum, suntem la momentul în care business-urile românești ar trebui să treacă la un alt nivel și să vorbim de cifre de afaceri nu de 50-100 milioane de euro, ci cu „trei zerouri”.

”Absorbția fondurilor europene în agricultura și industria alimentară din România a fost un pas definitoriu și din punctul meu de vedere primordial, a dus de la schimbarea agriculturii din perioada comunistă la o agricultură modernă cu potențial uriaș.

Dacă ne uităm puțin în trecut, vedem că până în 2000, în perioada 1990-2000, agricultura noastră nu s-a dezvoltat aproape deloc, ba dimpotrivă, foarte multe ferme au fost dezintegrate. Începând cu 2000 cu primul SAPARD, până în 2007 când am aderat la Uniunea Europeană și ulterior, până în prezent, au apărut modificări evident benefice în agricultura și industria noastră alimentară.

Fără bani europeni nu se putea, am contribuit prea puțin la bugetul UE și am lua extraordinar de mult”, declară Adrian Chesnoiu într-un interviu acordat FoodBiz.

Fostul ministru al Agriculturii atrage atenția că România are nevoie de unități mari de procesare cu capital autohton, dacă vrem cu adevărat să fim competitivi la nivel internațional.

”Astăzi, ne aflăm la baza, la fundația agriculturii și industriei alimentare românești, ceea ce trebuie să facem de acum este să trecem de la afaceri de 10-20-50, până la 100 milioane de euro la o cifră cu trei zerouri. Și atunci vom vedea diferența, când vom depăși bariera de investiții de 100 milioane de euro în  într-o unitate de procesare cu capital românesc, vom putea să fim competitivi pe o piață universală, în UE, dar și la nivel international”, declară Adrian Chesnoiu.

Senior Editor – Viorela Pitulice


 

CLS Budapesta

Comentariile sunt închise