Coasta de Fildeș limitează vânzările de cacao

Coasta de Fildeș, cel mai mare producător mondial de cacao, va reduce cantitatea de cacao pe care o vinde pe piețele internaționale începând cu următoarea recoltă, conform a două surse din cadrul autorității de reglementare a sectorului.

Această decizie intervine într-un context de scădere continuă a producției de cacao pentru al doilea an consecutiv, potrivit agenției Reuters. Sursele au precizat că autoritatea va impune o limită de 1,3 milioane de tone metrice pentru vânzările prin contract în sezonul 2025/26, față de 1,7 milioane de tone, nivelul obișnuit, din cauza unor recolte slabe cauzate de schimbările climatice, îmbătrânirea plantațiilor și răspândirea bolilor plantelor, conform G4Food.ro.

Surse din cadrul Consiliului Cafea și Cacao (CCC) al Coastei de Fildeș au indicat că scăderea producției nu este doar o fluctuație temporară, ci o tendință structurală. Aproape 70%-80% din producția recoltei principale a țării este vândută anticipat pe piețele internaționale prin „contracte”, totalizând aproximativ 1,7 milioane de tone în sezonul 2022/2023, când Coasta de Fildeș a produs 2,3 milioane de tone de cacao. Totuși, producția a scăzut la aproximativ 1,75 milioane de tone în sezonul următor și se estimează că va rămâne la un nivel similar în sezonul 2024/2025. Analizând datele din ultimele două sezoane, sursele au exprimat temeri că producția Coastei de Fildeș nu va mai ajunge la nivelurile medii de 1,3 milioane de tone pentru recolta principală din octombrie-martie, pe termen lung. De obicei, recolta principală generează aproximativ 1,7 milioane de tone, iar recolta intermediară circa 500.000 de tone.

Un oficial al CCC a explicat că limitarea vânzărilor prin contract la 1,3 milioane de tone reprezintă o opțiune mai sigură pentru recolta principală din 2025/26. Fermierii, evaluatorii recoltelor și exportatorii au raportat o răspândire rapidă a bolii „swollen shoot” (îngroșarea lăstarilor) în toate cele 13 regiuni producătoare de cacao din Coasta de Fildeș. Boala virală, pentru care nu există tratament, a afectat aproximativ jumătate din plantațiile de cacao ale țării, conform estimărilor acestora.

Pe termen lung, reînnoirea plantațiilor cu semințe noi ar putea ajuta, având în vedere că 70% din plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș sunt îmbătrânite și mai vulnerabile la boli și schimbările climatice. În plus, precipitațiile neregulate și seceta au avut un impact semnificativ asupra producției de cacao. Condițiile meteorologice din perioada aprilie-iunie vor oferi primele indicii pentru recolta principală din sezonul următor, iar sursele din cadrul CCC au indicat că evaluările de producție curente sugerează condiții similare celor din 2023 și 2024.

Sursa: Profit.ro

Editor: Lucia Țanțuc


Comentariile sunt închise