„Ne luptăm cu vremea! / De la -8 grade, pierderile sunt de 100%”

„Ne confruntăm cu condițiile meteo”, spune fermierul Lucian Florea care coordonează o organizație de producători din sectorul pomicol, cu livezi situate în comuna Itești, județul Bacău.

Localitatea are rădăcini adânci în istorie, fiind atestată documentar pentru prima dată pe 19 aprilie 1599, și își poartă numele de la boierul Iteșteanu. Aici, într-un colț de țară unde timpul pare să urmeze ritmurile naturii, s-a născut o poveste românească despre pasiune, familie și renaștere, sub deviza: Mere de Itești / „Sănătos tu să trăiești”.

Mere de Itești – Povestea unui vis hrănit cu răbdare și cunoștință

Lucian Florea, inginer auto de profesie, a preluat în 2000 o livadă aproape abandonată, care făcea parte din Stațiunea Pomicolă Bacău și fusese divizată în urma reformelor post-1996, iar administratorul ajunsese în faliment.

Lucian Florea a văzut potențialul acestei livezi, chiar și în contextul în care utilajele dispăruseră brusc din cauza falimentului. Cu sprijinul tatălui său, horticultor de meserie, a început să reînvie livada.

Actualmente, Lucian conduce o organizație de producători din domeniul pomicol, care deține livezi de măr (28 ha) și cireș (6,5 ha) în comuna Itești. Fructele lor sunt recunoscute în marile rețele de retail pentru calitatea și gustul deosebit, însă munca din spatele fiecărui măr cules este enormă.

„Ne luptăm cu vremea. Deocamdată a fost bine în zonă la noi. Noi ne uităm mai mult la temperatura resimțită, nu la cea măsurată, pentru că planta simte altfel temperatura față de cea măsurată”, spune domnul Florea, pentru G4Food.

În perioada de primăvară, când mugurii sunt pe cale să înflorească, fiecare grad contează. Deși zona nu a intrat încă în faza de înflorire, riscurile sunt mari, în special pentru cireși. În aceste zile, temperaturile resimțite – nu doar cele înregistrate – pot decide dacă va fi un an roditor sau unul compromis.

Pentru a proteja plantațiile, a folosit metode precum perdelele de fum (focuri controlate), care pot crește temperatura cu aproximativ 0,5°C. Cu toate acestea, acest lucru nu este suficient!

„Facem focuri, o perdea de fum, dar are un efect de +0,5 grade”

„Noi încă nu suntem la înflorit, suntem mai târziu oleacă, cu evoluția plantei. Cei care au avut cais, piersic, sunt mult mai afectați  decât noi.

Facem focuri, o perdea de fum, dar are un efect de +0,5 grade, dar nu mai mult. Avem 28 hectare de măr și 6,5 hectare de cireș. La cireș este mai problematic, pentru că e mai înaintat ca mărul. Rezistența lui, în stadiul ăsta de dezvoltare a plantei este la -5 grade, în fenofazaactuală. Dacă depășește -5, începem să avem pierderi. De la -5 grade la -7 grade, pierderile sunt de 10%.

Iar de la -7 grade încolo, pierderile sunt de 90%. Ce sare de -8 grade, pierderile sunt de 100%.

Depinde de vânt, de circulația lui, de microclimatul fiecărei zone. Este o loterie: pur și simplu la noroc și la voia Domnului”, explică antreprenorul Lucian Florea.

Editor: Jessica Aron

Sursa: g4food.ro


 

Comentariile sunt închise