Industria uleiului de măsline: 2025/2026, un an dificil pentru producători

Producția mondială de ulei de măsline ar putea înregistra o scădere de aproximativ 10% în anul agricol 2025/2026, conform estimărilor realizate de economiștii Serviciului Agricol Extern din cadrul Departamentului Agriculturii al Statelor Unite (USDA). Astfel, producția totală este estimată să se reducă de la 3,331 milioane de tone la 3,016 milioane de tone, cele mai mari pierderi fiind așteptate în Uniunea Europeană și Turcia.

Pentru statele membre ale UE, USDA estimează o diminuare a producției până la 1,98 milioane de tone, comparativ cu 2,079 milioane de tone în sezonul anterior. Și Turcia ar putea înregistra un declin important: de la un nivel record de 450.000 de tone în 2024/2025, producția ar putea scădea la 275.000 de tone în sezonul următor, conform publicației Olive Oil Times.

Un alt raport publicat de USDA în luna martie prevede o scădere și în Tunisia, unde producția ar putea ajunge la 200.000 de tone. Documentul explică această tendință prin fenomenul de alternanță al recoltelor, după o producție excepțională de 340.000 de tone în sezonul 2024/2025.

La nivel global, această reducere este pusă pe seama condițiilor meteorologice nefavorabile, care ar putea afecta și alte regiuni producătoare de ulei de măsline.

În acest context, se evidențiază unele inițiative de investiții în sector: anterior, a fost anunțată o investiție de 2 milioane de dolari a Azerbaidjanului într-o plantație de măslini și o fabrică de ulei în regiunea Daghestan.

Sursa:  G4food

Editor: Lucia Țanțuc


 

Comentariile sunt închise