Sustenabilitate, protecționism, producție transfrontalieră – Ziua III de FoodIntelForum 2025
„Nu se poate asigura competitivtatea decât prin calitatea produselor și obținerea unui cost care să fie sub prețul pieței”, afirmă Nicolae Istudor.
„Să formăm ceva activități, într-o formă voluntară, să dezvoltăm o educație și o cultură a antreprenorului român folosind potențialul științific și didactic al Academiei de Studii Economice, al cercetătorilor din Institutele de Cercetare ale Academiei și evident va fi o chestiune benevolă din partea celor care vrem și să aducem ca sfătuitori unii din excelenții oameni de afaceri care au dovedit succes”, spune Boștină.
„Până la urmă acest sector agri-business este unul din cele mai protejate sectoare din UE la acest moment prin diferite mecanisme atât tarifar, cât și netarifar și mai nou asistăm la un război comercial care crește în intensitate pentru că marii actori de pe piețele globale au început să se manifeste din nou în zona protecționismului”, declară Păun.
”În România, Europa și în UE, eu cred că pe noi ne interesează foarte mult ce produse mănâncă oamenii și automat suntem dispuși să investim și în aceste subvenții, automat suntem dispuși să fim competitivi cu state care nu vor suporta aceste costuri, dar și pentru că pe noi ne interesează mai mult calitatea vieții omului și modul în care oamenii respectivi, țările noastre, lasă mai departe resursele naturale generațiilor viitoare”, afirmă Buzoianu.
„Acum trei ani a venit statul român și a spus: nu trebuie să plătiți impozite pe salarii, numai jumătate, adică undeva la un milion de lei în fiecare lună pentru noi, și să-i dați oamenilor. Bineînțeles că economic nu puteam să ne permitem să dăm 35-30% majorare de salariu că nu aveam cum, dacă am primit gratis din partea statului, am zis hai să dăm oamenilor, să fie bucurie, după un an ne-a luat 10%, după încă un an a luat totul de la 1 ianuarie 2025. Începând din acest an este pierdere de un milion de lei în fiecare lună, eu n-am putut să le spun oamenilor că le reduc salariile cu 35%, trebuie să fac pe dracu în patru ca să pot să recuperez acum această sumă și nu sunt bani puțini”, mărturisește antreprenorul.
”A fost de la o zi la alta, n-am dormit trei zile, acum, până am găsit carne în Bulgaria. Fabrica funcționează, am 500 de angajați trebuie să cumpăr carne din Bulgaria și din Germania”, spune producătorul.
„Orașele sunt foarte deconectate de producția locală, în general la nivel european doar 3% din producția de pe o rază de 100 km până la 300 km este consumată în oraș. Sistemul alimentar este gestionat în proporție de 70% de supermarketuri care nu au logica locală, susținerea producătorilor se poate face la nivel local, tocmai pentru că este o chestie de securitate și la nivel oraș, zona de influență, putem să întărim aceste sinergii și solidaritate, să sprijinim și pe cei mai mici și să implicăm pe toată lumea în procesul de construire a unui sistem alimentar sănătos”, declară Triboi.
Sponsori FoodIntelForum 2025:
Parteneri FoodIntelForum 2025:
Parteneri media:
Senior editor: Viorela Pitulice
Comentariile sunt închise