România, aproape de un record istoric în producția de grâu în sezonul 2025-2026
Începând cu 1 iulie 2025, România este așteptată să obțină cea mai mare cantitate de grâu recoltată din ultimele aproape trei decenii, potrivit specialiștilor companiei de analiză Argus Media.
Conform unei evaluări recente, recolta din anul agricol 2025-2026 ar putea atinge 12,2 milioane de tone, ceea ce ar marca cel mai ridicat nivel de producție de după anul 1997. Experții explică această evoluție prin randamente sporite pe hectar și prin extinderea terenurilor cultivate.
Importanța României pe scena cerealelor la nivel global este în continuă ascensiune, fapt confirmat și de decizia grupului bursier american CME Group Inc, care utilizează cotațiile din porturile românești și bulgărești pentru noul contract futures dedicat grâului din zona Mării Negre. Acest lucru vine în contextul suspendării vechiului contract, ca urmare a conflictului militar din Ucraina.
În urma unei inspecții de teren realizate la începutul lunii iunie, Argus Media a transmis că recoltarea grâului va începe în următoarele patru săptămâni, în funcție de zona geografică, cu o ușoară întârziere comparativ cu anul anterior, din cauza temperaturilor mai scăzute care au încetinit creșterea plantelor. Cu toate acestea, condițiile meteo prognozate – mai calde și mai uscate – sunt tipice pentru această perioadă în România și nu sunt de natură să afecteze în mod negativ dezvoltarea culturilor aflate în etapa finală.
Chiar dacă anul 2024 a adus cel mai slab randament din ultimul deceniu în ceea ce privește grâul, România s-a clasat totuși pe poziția a patra la nivelul Uniunii Europene atât în ceea ce privește suprafața cultivată, cât și cantitatea obținută, după Franța, Germania și Polonia, conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Statistică.
Estimările actualizate din iunie ale organizației COCERAL indică o recoltă de peste 11,5 milioane de tone pentru România în 2025. În același timp, raportul MARS emis de Comisia Europeană în luna mai prevede o medie de 4,97 tone de grâu pe hectar, ceea ce ar însemna un salt de 8% față de anul precedent și o creștere de 21% comparativ cu media ultimilor cinci ani.
Sursa: Revista Ferma
Editor: Lucia Țanțuc
Comentariile sunt închise