Scala ORAC

O scală documentată științific a celor mai sănătoase alimente

Pentru a se menţine într-o formă deplină de sănătate, dar și pentru a se păzi de cancer, un om trebuie să introducă zilnic în organism o cantitate de vegetale, care să-i asigure un optim de  > 5.000 unităţi ORAC / zi. Aceasta, în lipsa existenței unor factori pro-oxidanţi semnificativi.

În situaţii speciale (boli grave), se recomandă asigurarea a >30.000-50.000 unităţi ORAC / zi, sau chiar mult mai mult.

Scala ORAC (unităţi / 100 g produs) a celor mai sănătoase alimente, de care trebuie să ținem cont în stabilirea unui regim alimentar sănătos, este următoarea :

314.446  pudra de cuişoare

312.400  tărâţele neprelucrate de sumac

267.536  pudra de scorţişoară

240.000  tărâţele de sorg bogate în tanin

200.129  pudra de oregano uscat

159.277  pudra de curcuma

102.700  boabele de acai liofilizate

100.800  tărâţele negre de sorg

91.500  pudra de roşcove (carob, ceratonia)

86.800  sumacul brut

80.933  cacaoa pudră uscată şi neîndulcită

76.800  seminţele de chimen

75.000  pudra concentrată de boabe de maqui

74.349  pătrunjelul uscat

71.000  tărâţele de sorg roşu

70.000  cireşele Acerola

67.553  busuiocul uscat

48.504  pudra de curry

45.400  sorgul brut bogat în tanin

40.200  pudra de ciocolată olandeză

40.000  sucul de boabe de maqui

32.004  salvia proaspătă

29.257  seminţele de muştar galben

28.811  ghimbirul pudră

27.618  piperul negru boabe

27.426  cimbrul în stare proaspătă

27.297  măghiranul în stare proaspătă

25.300 fructul de lyci (sau lechee)

25.300  fructul de goji

24.700  polenul granule

24.287  tărâţele de orez crude

23.636  pudra de chili

21.900  boabele de sorg negru

20.823  bomboanele de ciocolată neagră

19.600  cojile seminţelor de in

18.053  bomboanele de ciocolată amăruie

17.940  nucile pecan

17.919  boiaua de ardei

16.062  boabele de chokeberry crude

15.542  frunzele proaspete de tarhon

14.840  rădăcina de ghimbir proaspătă

14.697  boabele de soc crude

14.000  boabele de sorg roşu

13.978  frunzele proaspete de mentă

13.970   boabele proaspete de oregano

13.541   nucile englezeşti (walnuts)

9.645   alunele de pădure sau alunele turceşti

9.584   coacazele roşii crude

9.465   boabele proaspete de cimbru

9.416   infuzia de anghinarie

8.459   boabele de fasole roşie crudă

8.320   boabele de fasole roz crudă

8.040   boabele de fasole neagră crudă

7.983   fisticul crud

7.960   coacazele negre crude

7.779   fasolea Pinto crudă

7.581   prunele “diamantul negru” cu coajă crude

7.528   bomboanele de ciocolată cu lapte

7.282   lintea crudă

7.274   agavele uscate

6.665   pudra de usturoi uscat

6.552   anghinaria cruda

6.552   afinele crude

6.552   prunele uscate

6.400   tărâţele de sorg alb

6.330   siropul de ciocolată

6.259   prunele crude

5.997   frunzele proaspete de melisă

5.764   boabele de soia crude

5.735   pudra de ceapă

5.347   murele

5.346   usturoiul crud

5.141   frunzele crude de coriandru

4.882   zmeura crudă

4.805   frunzele proaspete de busuioc

4.454   migdalele

4.392   frunzele proaspete de mărar

4.343   frunzele de ceai

4.275   merele roşii

4.188   stafidele albe

3.898   merele “Granny Smith”

3.577   căpşunile proaspete

3.432   untul de arahide

3.383   smochinele proaspete

3.365   cireşele obişnuite dulci

3.307   rodia

3.277   agrişele crude

3.234   caisele confiate

3.166   arahidele de orice fel, crude

3.145   varza roşie fiartă şi scursă fără sare

3.083   broccoli crud

3.082   merele obişnuite cu coajă

2.941   perele crude

2.938   agavele fierte

2.936   merele ”Red delicious”, crude, fără coajă

2.906   sucul de coacăze negre

2.830   strugurii negri

2.828   merele Gala crude cu coajă

2.764   (condimentul) cardamom

2.670   merele Golden crude cu coajă

2.589   merele Fuji crude cu coajă

2.573   merele crude fara coaja

2.550   guava

2.386   brocolli fiert şi nesărat

2.380   salata lollo crudă

2.359   fulgii de porumb

2.341   sucul proaspăt de rodie

2.308   fulgii de ovăz instant fortificat

2.294   granola cu stafide

2.252   varza roşie cruda

2.210   merele Golden crude fără coajă

2.200   sorgul alb boabe

2.184   seminţele de ridiche încolţite

2.183   tărâţele de ovăz

2.175   fulgii de ovăz simpli

2.150   frunzele de sparanghel crude

2.115   cartofii dulci copţi în coajă

2.104   pâinea integrală de grâu

2.094   arpagicul crud

2.050   varza albă fiartă, scursă şi nesărată

2.036   sucul de prune

1.990   guava rosie

1.965   piureul de mere

1.963   pâinea integrală de secară

1.948   caju crud

1.946   frunzele crude de sfeclă

1.933   avocado

1.911   perele verzi cu coajă

1.819   portocalele

1.814   piersicile crude

1.788   sucul de struguri roşii

1.773   varza roşie fiartă

1.767   sfecla crudă

1.750   merişoarele

1.746   perele de Anjou roşii

1.743   floricelele de porumb

1.736   ridichile crude

1.695   nucile de macadamia prăjite

1.687   frunzele de spanac congelate şi nefierte

1.680   cartofii roşii cu coajă copţi

1.644   sparanghelul fiert şi scurs

1.620   mandarinele crude

1.548   grape-fruit-ul roz şi roşu

1540    fragii

1.521   ceapa roşie crudă

1.520   boabele de fasole marină crude

1.515   spanacul crud

1.510   seminţele de lucernă încolţite

1.506   noni

1.447   frunzele proaspete de salată verde

1.421   pâinea integrală din amestec de cereale

1.419   nucile braziliene uscate

1.326   cartofii roşii copţi

1.322   cartofii roşii cruzi

1.318   pâinea de ovăz

1.303   fulgii de grâu

1.301   pătrunjelul proaspăt

1.263   ciocolata cu lapte de băut

1.260   strugurii roşii proaspeţi

1.253   ceaiul verde gata preparat

1.247   agave crude

1.238   sucul de grape-fruit galben

1.225   sucul de lămâie

1.220   ceapa galbenă călită câteva minute

1.210   kiwi

1.150   uleiul de măsline extra-virgin

1.138   cartofii albi copţi în coajă

1.118   strugurii albi sau verzi cruzi

1.115   caisele crude

1.098   cartofii roşii cruzi

1.058   cartofii albi cruzi

1.034   ceapa albă crudă

1.005   vinul de masă roşu

1.002   sucul de căpşune

1.002   mango crud

1.001   sosul de salsa

984   ardeiul dulce portocaliu crud

980   varza de Bruxelles

965   ardei dulce galben crud

962   seminţele de soia mature încolţite şi nefierte

933   vânăta crudă

923   ardeiul verde dulce crud

904   fasolea Pinto gătită

902   cartofii dulci cruzi

884   ananasul crud

879   banana

856   varza albă fiartă, scursă nesărată

847   năutul crud

847   ardeiul roşu călit

830   strugurii albi proaspeţi

829   conopida proaspătă

793   sucul de struguri albi

791   ardeiul dulce roşu proaspăt

759   fasolea verde crudă

750   nectarinele crude

741   mazărea galbenă crudă

728   boabele de porumb dulce crude

726   sucul de portocală

704   sucul de pere

694   ardeiul dulce galben

694   sos de tomate

666   morovii cruzi

620   conopida fiartă scursă fără sare

616   nucile uscate

615   ardeiul dulce verde călit câteva minute

600   mazărea verde congelată

578   sosul picant

568   sucul de ananas

564   oţetul de mere

546   prunele roşii crude

524   mazărea despicată seminţe mature crude

508   varza albă crudă

497   ţelina crudă

496   brocolli congelat

490   prazul crud

486   sucul de roşii conservat cu sare

483   dovleacul crud

481   semintele de mac

436   siropul de piersici conservat

413   porumbul dulce conservat

410   oţetul din vin roşu

408   sucul de mere

392   vinul alb de masă

367   tomatele roşii coapte

317   morcovii fierţi şi scurşi nesăraţi

315   pepenele galben crud

307   bulbul de fenicul crud

245   vinetele fierte scurse nesărate

225   oţetul din miere

214   castraveţii cruzi cu coajă

180   dovlecelul crud

142   pepenele verde crud

126   castravetele decojit crud

106   uleiul de arahide

Comentarii pe marginea scalei ORAC :

–          NU există în cadrul ei nici un aliment de origine animală !!! Este prima remarcă şi poate cea mai importantă ! Da, există o serie de alimente de origine animală (carnea de somon şi unii crustacei marini), care conţin cantităţi mici dintr-un carotenoid de potenţă medie (asteroxantina) şi care le colorează carnea în portocaliu-roşietic, dar aceste alimente NU se regăsesc în listă ;

–          Condimentele sunt pe primele locuri în listă;

–          Cuişoarele conţin ”eugenol”, un anti-oxidant de potenţă medie, dar într-o cantitate aşa de mare, încât zdrobesc orice contra-candidat la nivelul anti-oxidant ;

–          Există alimente care furnizează un nivel anti-oxidant ENORM, chiar dacă sunt consumate în cantităţi infime (cuişoarele, scorţişoara…), iar altele au un palid nivel anti-oxidant, chiar dacă le-am consuma în cantităţi semnificative (pepenele verde şi galben, castraveţii) ;

–          Cuişoarele şi scorţişoara sunt extrem de accesibile practic pretutindeni. Dar din păcate, prea mulţi dintre noi aleg să le utilizeze extrem de rar sau doar prin… prăjituri.

Rețineți această pagina în lista dvs. de favorite astfel încât să o puteți consulta ori de câte ori vă planificați un meniu sănătos!

Comentariile sunt închise