Avicultura, singurul sector din zootehnie în creștere după 1989

Avicultura românească este unul din sectoarele cele mai dinamice ale economiei românești în ultimele decenii. Și chiar dacă industria locală a cunoscut mai multe crize, a reușit să se mențină în piață, ba chiar să constituie un sector competitiv la nivel international. Mai mult, Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), susține că avicultura este singurul sector din zootehnia românească care a înregistrat un trend ascendent față de anul 1989. În timp ce în cazul celorlalte sectoare de creștere a animalelor, producția de carne s-a redus semnificativ, iar cel mai bun exemplu este ceea ce se întâmplă la carnea de porc, avicultura se poate lăuda cu o creștere importantă în ultimii 28 de ani.

Dacă în 1989, țara noastră producea 300.000 de tone de carne de pasăre, anul trecut producția a atins 600.000 de tone, adică 50% din total producție de carne realizată în România. Producătorii români sunt prezenți și la export, cu livrări de 1,5 miliarde de euro în 2017, în creștere cu 4,9% față de anul anterior. Din păcate, însă, importurile au crescut mult mai mult, cu 8,3%, de la 298 milioane de euro în 2016 la 323 milioane de euro anul trecut. Aceasta înseamnă însă și că mai este loc destul de creștere pe piața locală… Oricum, producătorii locali par să nu se teamă de importuri.

„Vrem să exportăm mai mult și să importăm mai puțin, dar deocamdată aceasta este piața și noi trebuie să ne adaptăm cerințelor pieței. Niciodată fermierii din România nu s-au ferit de comerțul intracomunitar sau de importul din țări terțe dacă acest comerț este făcut corect, adică la prețuri competitive, loiale și la calitate bună”, a declarat Ilie Van în cadrul Food Intel Forum.

În România, circa 80% din fermele avicole funcționează în sistem full integrat, ceea ce înseamnă că dețin tot lanțul de la cultivarea cerealelor, producerea cerealelor, reproducție, abatorizare, procesare și distribuție. Principalii jucători pe piață sunt Transavia, Agricola Internațional Bacău și Aaylex.

 Avicultura românească în 2017:
  • –             Producție de 600.000 tone de carne de pasăre
  • –             Livrări la export de 1,5 miliarde de euro
  • –             Importuri de 323 milioane de euro
  • –             80% din ferme funcționează în sistem integrat

 

Comentariile sunt închise