Olanda, o mare putere agroalimentară

Prin exploatarea eficientă a resurselor existente, precum și printr-o  susținută activitate de cercetare-dezvoltare în domeniu, Olanda este, în zilele noastre, o mare putere agroalimentară.

Cu o suprafață de aproape șase ori mai mică decât cea a României (41.543 kmp, din care 18,4% apă) și o populație de 17,3 milioane locuitori, Olanda este astăzi cel de-al doilea exportator mondial de produse agroalimentare. Exporturile de astfel de produse se cifrează la 82,5 miliarde euro, adică:

  • peste 4700 euro/locuitor,
  • circa 18% din exporturile totale ale țării,
  • peste 100% din valoarea anuală a tuturor exporturilor  realizate de România.

Poziția Olandei de lider mondial în agrifood  este ilustrată și de faptul că în acest domeniu funcționează 4.150 companii, între acestea numărându-se și unele dintre cele mai mari concerne globale (de exemplu Cargill, Heinz, Monsanto, Unilever, ConAgra, Mars etc.), care realizează atât producție, cât și activități de cercetare-dezvoltare în această țară.

Sectorul  agrifood contribuie într-o măsură determinantă la afirmarea și consolidarea poziției Olandei în rândul țărilor cu un înalt nivel de dezvoltare. Astfel, economia olandeză se situează pe locul 17 în lume, iar din punctul de vedere al PIB/locuitor – pe poziția a 10-a.

Surse: The Netherlands, www. wikipediawww.investinholland.com


 

Comentariile sunt închise