Purcei melomani

Ambasador în Suedia. Însemnări răzlețe (2)

Sfârșit de vară undeva în centrul Suediei. La ferma de purcei a familiei Svenson ne întâmpină doamna Svenson, care ne prezintă succint activitatea de zootehnie pe care o conduce. Iată câteva detalii interesante.

Ferma de purcei este specializată în preluarea, îngrijirea, îngrășarea și livrarea a 4000 de porci anual. Purceii sunt preluați la circa 10 zile de la venirea lor pe lume în vederea îngrășării, după 6-8 săptămâni urmând a fi livrați la o greutate standard de 60 kg. Pentru aceasta, ei beneficiază de condiții deosebite:

  • două hale de câte 3000 mp, bine iluminate și climatizate, în care sunt repartizați în funcție de greutatea atinsă;
  • prepararea, porționarea și distribuirea complet computerizată a hranei;
  • evacuarea automatizată a dejecțiilor și spălarea computerizată a podelei (care, la nevoie, poate fi încălzită);
  • în fine, muzică simfonică instrumentală, difuzată după un program special, computerizat (care – se susține – contribuie la creșterea în greutate și asigură frăgezimea cărnii).

Pentru buna funcționare a fermei, aceasta este aprovizionată la intervale fixe, cu o punctualitate tipic suedeză, cu nutrețurile necesare (care, la rândul lor, pot fi amestecate cu masă verde recoltată de pe cele 150 hectare de care dispune ferma în acest scop).

În final, un amănunt deloc lipsit de importanță: de fermă se ocupă numai familia Svenson, alcătuită din 3 (trei!) persoane – mama, fiica și ginerele. Asta da productivitate și eficiență a muncii în agricultură!


Alte texte selectate din volumul Ambasador în Suedia, de Adrian Constantinescu:

Agricultura suedeză produce mai mult…

 

Comentariile sunt închise