Suprapopularea și migrația în mediul urban (1)

Partea 1

Suprapopularea, migrația masivă în mediul urban sunt factorii esențiali care determină specialiștii din agricultură și industria alimentară să găsească soluții inovatoare pentru a satisface cererea globală de alimente, a declarat pentru FoodBiz, Liviu Harbuz – fost Vicepreşedinte Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Până în 2050, populația Pământului va depăși nouă miliarde de oameni. Banca Mondială și Organizația Națiunilor Unite prevăd că până în 2050 nu va mai fi suficientă hrană pentru a hrăni populația lumii. Trebuie luat în calcul, că până în anul 2050, 80% din populația Globului va trăi în mediul urban.

Ca atare, va fi nevoie de soluții inovatoare noi pentru a satisface cererea. Din fericire, progresele înregistrate în tehnologie împing agricultura în secolul XXI.

Pentru a înțelege evoluția agriculturii în ultimele secole, trebuie să definim etapele pe care aceasta le-a parcurs. Revoluțiile industriale succesive au fost proiectate și în mediile agricole.

În acest fel, agricultura evoluează odată cu industria.

Parcursul istoric:

AGRICULTURA 1.0.  s-a consumat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și s-a caracterizat prin inventarea motorului cu aburi și prin introducerea mașinilor în procesele de producție. Agricultura 1.0. reprezintă agricultura de subzistență.

AGRICULTURA 2.0. s-a bazat pe dezvoltarea electricității pentru uz casnic și industrial și a caracterizat sfârșitul secolului al XIX-lea, având impact datorită aplicării zilnice a unor soluții industriale care au sporit capacitatea de producție, în special în prima prelucrare după recoltare.

AGRICULTURA 3.0. cuprinde secolul XX. Robotizarea și automatizarea fabricilor reprezintă cele două direcții de bază care o caracterizează.

AGRICULTURA 4.0. – agricultura digitală – descrie evoluția agriculturii și ingineriei agricole de la agricultura de precizie până la sistemele de producție agricole bazate pe cunoaștere. Agricultura digitală utilizează tehnologia agriculturii de precizie (utilizarea tehnologiei pentru eficientizarea costurilor în agricultură, informarea permanentă a fermierului asupra culturii și obținerea unor informații clare asupra producției agricole), dar, în plus recurge și la rețele inteligente și instrumente de gestionare a datelor. Scopul agriculturii digitale este de a utiliza toate informațiile și expertiza disponibile pentru a permite automatizarea proceselor durabile în agricultură.

Agricultura de precizie a început când semnalele GPS au fost puse la dispoziția publicului larg, permițând orientarea vehiculelor și monitorizarea și controlul specific în câmp. Obiectivul este acela de a da fiecărei plante (sau animalului) exact ceea ce este necesar pentru a crește în mod optim, cu scopul de a îmbunătăți producția agricola, reducând în același timp consumul (producând “mai mult cu mai puțin”).

AGRICULTURA 5.0. – evoluția tehnologiei făcându-se cu viteza luminii în ultimii ani, agricultura a intrat în ea era 5.0, un moment de convergență a tehnologiilor în care biologia sintetică, senzorii, fluxurile de date, agricultura de precizie, robotica și inteligența artificială vor transforma industria mai mult ca niciodată.

Ce putem învăța din gândirea și practica agriculturii pe parcursul istoriei sale? Ce putem aduce în viitor?

Economia reală alimentară emergentă oferă contextul local și regional al viitorului nostru agricol.


 

Comentariile sunt închise