Rezistența antimicrobiană, o provocare pentru alimentația publică

Rezistența antimicrobiană (RAM) este un fenomen în care microorganismele, fie că vorbim despre viruși, bacterii sau paraziți, își pierd sensibilitatea față de efectele medicamentelor antimicrobiene (antibiotice).

Se estimează că 700 000 de persoane mor anual din cauza infecțiilor cu rezistență antimicrobiană (RAM) și un număr semnificativ de animale bolnave nu răspund la tratament. Rezistența antimicrobiană reprezintă o amenințare globală semnificativă pentru sănătatea publică, siguranța și securitatea alimentară, precum și pentru mijloacele de subzistență, producția animală și dezvoltarea economică și agricolă, arată un raport realizat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

Până în 2030 se așteaptă ca utilizarea de antimicrobiene să crească din cauza intensificării producției agricole. Antimicrobienele sunt importante pentru tratamentul bolilor animalelor și plantelor, dar trebuie folosite în mod responsabil și numai atunci când este necesar.

Pentru a rămâne înaintea rezistenței antimicrobiene și a menține eficiența antimicrobienilor cât mai mult timp posibil, trebuie să investim în bunele practici agricole care prioritizează prevenirea infecțiilor și trebuie să avem la dispoziție politicile corecte care să sprijine aceste practici agricole durabile.

Pentru a menține siguranța alimentară și pentru a minimiza transmiterea RAM prin intermediul lanțului alimentar către oameni, avem nevoie de niște practici  bune de igienă în agricultură.

Rezistența antimicrobiană nu reprezintă doar o provocare majoră pentru sănătatea publică, ci reprezintă, de asemenea, o potențială amenințare la adresa comerțului și a economiei globale.


http://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1056781/

Comentariile sunt închise