Top țări producătoare de brânză din lapte de vacă
Brânza este un aliment ce datează din preistorie. Nu există dovezi concludente care să indice locul producerii primelor brânzeturilor, fie în Europa, Asia Centrală sau în Orientul Mijlociu, dar acest aliment a început să fie consumat pe teritoriul Europei înainte de epoca romană.
La ora actuală, în lume sunt produse sute de tipuri de brânzeturi, în diferite țări. Stilurile, texturile și aromele acestora depind de originea laptelui (inclusiv dieta animalelor) – fie că sunt pasteurizate, că au un conținut de grăsime mai mare sau mai mic, sunt folosite diferite bacterii și mucegaiuri sau diferă procesul de procesare și îmbătrânire. De asemenea, ierburile, condimentele, fumul, mucegaiurile nobile, pot fi folosite ca agenți de aromatizare.
Franța, țara considerată a fi paradisul lactatelor, se clasează pe locul trei în topul țărilor producătoare de brânză, după Statele Unite și Germania, așa cum relevă un clasament FAO.
Țara | Cantitate (tone/an) 2014 |
Statele Unite ale Americii | 5 221 857 |
Germania | 1 890 996 |
Franța | 1 778 365 |
Italia | 1 176 020 |
Olanda | 771 941 |
Polonia | 744 000 |
Argentina | 558 907 |
Cehia | 548 000 |
Federația Rusă | 494 000 |
Marea Britanie | 410 000 |
Canada | 382 060 |
Danemarca | 369 100 |
Noua Zeelandă | 325 000 |
Australia | 311 460 |
Egipt | 286 250 |
Realizat de Ioana Ștefanco, pe baza datelor FAO
Comentariile sunt închise