Top țări producătoare de brânză din lapte de vacă

Brânza este un aliment ce datează din preistorie. Nu există dovezi concludente care să indice locul producerii primelor brânzeturilor, fie în Europa, Asia Centrală sau în Orientul Mijlociu, dar acest aliment a început să fie consumat pe teritoriul Europei înainte de epoca romană.

La ora actuală, în lume sunt produse sute de tipuri de brânzeturi, în diferite țări. Stilurile, texturile și aromele acestora depind de originea laptelui (inclusiv dieta animalelor) –  fie că sunt pasteurizate, că au un conținut de grăsime mai mare sau mai mic, sunt folosite diferite bacterii și mucegaiuri sau diferă procesul de procesare și îmbătrânire. De asemenea, ierburile, condimentele, fumul, mucegaiurile nobile, pot fi folosite ca agenți de aromatizare.

Franța,  țara considerată a fi paradisul lactatelor, se clasează pe locul trei în topul țărilor producătoare  de brânză, după Statele Unite și Germania, așa cum relevă un clasament FAO.

 

Țara Cantitate (tone/an) 2014
Statele Unite ale Americii 5 221 857
Germania 1 890 996
Franța 1 778 365
Italia 1 176 020
Olanda 771 941
Polonia 744 000
Argentina 558 907
Cehia 548 000
Federația Rusă 494 000
Marea Britanie 410 000
Canada 382 060
Danemarca 369 100
Noua Zeelandă 325 000
Australia 311 460
Egipt 286 250

 

Realizat de Ioana Ștefanco, pe baza datelor FAO


 

Comentariile sunt închise