Claudiu Frânc, FCBR: Primăriile nu vor să aplice legea cooperației agricole

Primăriile fac legea pe plan local, o realitate de care toată lumea este conștientă și care, din păcate, se prelungește de la an la an. Nu o dată s-a întâmplat ca de-a lungul timpului o lege intrată în vigoare să fie pur și simplu ignorată de administrațiile locale, care își văd de treabă în stilul propriu. Un astfel de exemplu est cel al Legii cooperației, un act normativ intrat în vigoare în 2016, prea puțin aplicat în anii ce au urmat, în defavoarea agricultorilor români care n-au putut beneficia de o serie de facilități. De multe ori, nu doar că nu au aplicat legea autoritățile locale, ci chiar nu aveau habar de existența ei, ceea ce este cu atât mai grav.

Suntem într-o situație pur românească, legea este în vigoare din 2016, am reușit să creem cooperative, asociații economice lucrative. Prin lege am obținut 7 facilități fiscale, 3 pe domeniul fiscal și 4 în domeniul administrației publice locale. După 2 ani am reușit, cu presiuni chiar de la Ministerul Agriculturii la Ministerul Finanțelor Publice, să se dea o nota unitară la nivel național ca să se aplice legea. La Alba, de exemplu, finanțele acceptau scutirile de impozite pentru cooperative, în Mureș nu…De abia după 2 ani am reușit să facem ordine prin această notă trimisă către toate administrațiile fiscale ca să aplice facilitățile date prin lege, dar primărille nu vor să aplice legea. Este vorba de scutirea de impozit pe terenuri, tractoare etc ”, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) în cadrul FoodIntelForum 2019, eveniment organizat recent la ASE București.

Pentru fermierii români, ca de altfel pentru orice antreprenor, rămâne însă întrebarea: dacă este lege, ea nu este pentru toată lumea? Oare, chiar unii sunt mai presus de ea?

“De multe ori, noi facem legile și pe urmă le blocăm în mecanismele de aplicare. Nu știu dacă legea poate sa fie interpretabilă pentru cineva. Noi suntem obligați să respectăm legea și vorbesc de cetățeni, antreprenorii. De multe ori autoritățile statului încalcă flagrant legea”, a mai precizat Claudiu Frânc cu trimitere directă la banii europeni.


vezi și…

Cum poți să obții un grant de 200.000 euro cu o idee descrisă în 500 de cuvinte

 

 

Comentariile sunt închise